Inforádió

Meghallgatom Élő adás

El ne felejtse: csak akkor hajthat a buszsávban, ha a rendőr megengedi!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kizárólag rendőri jelzésre használható a buszsáv a BKV-sztrájk idején - pontosította szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Főpolgármesteri Hivatal Horváth Csaba kormánybiztos előző napi közlését, mely szerint használhatják a buszsávot az autósok a sztrájk ideje alatt.

A Miniszterelnöki Hivatal budapesti ügyekért felelős kormánybiztosának sajtóirodája kedden este közölte: "a budapesti utasok nehézségeit kívánja enyhíteni a kormányzat azzal az intézkedéssel, amely a rendőrség közreműködésével a BKV-sztrájk ideje alatt lehetővé teszi az autósok számára a buszsáv használatát Budapesten".

Hozzátették: a buszok számára kijelölt sávot a reggeli csúcsforgalom, illetve a napközbeni lassú forgalom enyhítésére azok az autósok használhatják, akiknek személygépkocsijában még legalább két utas foglal helyet. Hozzátették: az intézkedés a BKV-sztrájk ideje alatt érvényes.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) tiltakozott Horváth Csaba közlése ellen. Szerintük, ha a buszsávok autókkal lettek volna tele, a rendelkezésre álló buszok csak sokkal lassabban és ritkábban tudtak volna közlekedni, ezért Horváth Csaba javaslata az utasok ellen szól, a sztrájk hatásait mélyíti és a minimális szolgáltatást lehetetleníti el.

A BRFK is "helyre tette a kormánybiztost", amikor megerősítette: a buszsávok és a villamossínek használatára vonatkozó hatályos jogszabályok a sztrájk idején is érvényben vannak, ettől eltérő rendelkezést kizárólag a közlekedést irányító rendőrök adhatnak. Ezt megerősítette a Főpolgármesteri Hivatal is. Délelőtt egyébként a főváros több pontján - így a Gyáli útnál és a Nagykőrösi útnál, az M5-ös autópálya bevezető szakaszánál, a Hegyalja útnál és a József Attila utcánál is - ráengedték a járművezetőket a buszsávokra.

Arra a kérdésre, hogy a kamerákkal figyelt buszsávokon haladókat megbüntetik-e, Tafferner Éva, a BRFK szóvivője azt mondta: naplózzák, hogy mettől meddig és mely sávok használhatók rendőri jelzés mellett. Akik ebben az időszakban használják a buszsávot, azok nem követnek el szabálysértést. Hangsúlyozta azonban, hogy minden más esetben a KRESZ szabályai az irányadók.

Szerda reggel egy buszsávban közlekedő személyautó ütközött össze egy kanyarodni szándékozó teherautóval a Hűvösvölgyi úton. A balesetben senki sem sérült, csak anyagi kár keletkezett. A személyautó sofőrje arra hivatkozott a rendőröknek, hogy a reggeli órákban a rádióban hallott arról, hogy amennyiben a kocsiban a sofőrön kívül még két ember tartózkodik, használható a buszsáv.