eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Várhatóan szerda reggel is tart majd még a BKV-sztrájk - hírösszefoglaló

Szerda délelőtt 10 óráig biztosan folytatódik a munkabeszüntetés a BKV-nál. Politikai, szakmai egyezséget javasol az MSZP az egészségügyről. Várhatóan február első hetében tartja 12. országértékelő beszédét a Fidesz elnöke.

Szinte biztos, hogy szerda délelőtt 10 óráig folytatódik a munkabeszüntetés a BKV-nál, mivel addig nem tárgyalnak újra a kollektív szerződésről a határozatlan idejű sztrájkot tartó szakszervezetek és a cég képviselői. Az álláspontok egyelőre nem közeledtek. A munkabeszüntetés első napján a metró és trolibusz járatok menetrend szerint közlekedtek, a HÉV-nél kisebb, a villamosoknál és az autóbuszoknál azonban komolyabb fennakadások voltak.

Ötre nőtt a BKV volt szóvivőjének foglalkoztatásával összefüggő nyomozás gyanúsítottjainak száma - közölte a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a közlekedési vállalat egyik volt osztályvezetőjét, illetve egy jelenlegi munkatársát bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki. A távirati iroda úgy tudja, hogy Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető az ügy egyik újabb gyanúsítottja. A rendőrség hétfőn hűtlen kezelés miatt hallgatta ki Regőczi Miklóst, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettesét és Bolla Tibor jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest. A két érintett a gyanú szerint súlyosan megszegte vagyonkezelési kötelezettségét, amikor 2008-ban 8 hónapon keresztül juttatásokat, kifizetéseket engedélyezett Horváth Évának, miközben a volt szóvivő nem végzett tényleges munkát.

A pénzügyminiszter szerint reális esély van arra, hogy az elmúlt évre teljesül a 3,9 százalékos eredményszemléletű hiánycél. Oszkó Péter elmondta: az idei GDP-arányos - pénzforgalmi szemléletű - államháztartási deficit önkormányzatok nélkül 3,3 százalék lesz, önkormányzatokkal 4 százalék. A pénzügyi tárca vezetője szólt arról is, hogy január végén kell átadni a konvergenciaprogramot Brüsszelnek, és ekkor lehet módosítani a makropályát is. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a bejelentésre úgy reagált, hogy a kormány olyan tételeket számolt el 2009-re, amit 2010-re kellett volna, és fordítva. Szerinte ezzel csak látszólag teljesült a tavalyi hiánycél.

Ismét határozatképtelen volt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a kormányzati benzintender ügyében összehívott rendkívüli ülése. A testület szocialista, MDF-es és SZDSZ-es tagjai nem voltak jelen, csak a fideszes képviselők mentek el. Az ülés pénteken is határozatképtelenség miatt maradt el. A testület fideszes elnöke elmondta: azt akarták tisztázni, hogy a benzintender kiírásánál miért az osztrák államnak, illetve az OMV-nek kedveztek, illetve - mint fogalmazott - milyen kapcsolat lehet az üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető szocialista képviselők és az eredmény között. Lázár János megismételte: a tények tisztázása után új benzintender kiírását tartaná indokoltnak. Molnár Csaba kancelláriaminiszter tájékoztatóján arról beszélt, hogy a pályázat a törvényeknek megfelelően zajlott.

Ígérgetések helyett egyezséget javasol a szakmai és politikai erők között most bemutatott egészségügyi javaslatcsomagjában az MSZP. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az InfoRádióban azt mondta: nem akarják rögzíteni, hogy hol legyen kórház, illetve hány háziorvosra van szükség, hanem azt szeretnék, ha megállapodnának az egészségügy stratégiai kérdéseiben. Kökény Mihály hangsúlyozta: az MSZP szerint az ágazat egyik problémája az elmúlt időszakban a túlpolitizáltság volt, ezért akarnak a szakmai racionalitáson alapuló döntéseket. Közben a fideszes Pesti Imre úgy nyilatkozott: a szocialisták tönkretették a magyar egészségügyet, évek óta veszélyeztetik a betegek ellátását, és a Gyurcsány-korszakot az egészségügyben is le kell zárni.

Várhatóan február első hetében tartja 12. országértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Balog Zoltán, a rendezvényt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke elmondta: a felkérést már elküldték, a pontos időpontot még egyeztetik a volt kormányfővel. Hozzátette: azt javasolták Orbán Viktornak, hogy az eddigi időszak értékelésén túl a jövőre vonatkozó témákat is érintsen. A Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit.

A Freedom House világjelentése szerint Magyarország továbbra is a stabil demokráciák közé tartozik. A részletes országjelentést várhatóan csak tavasszal teszi közzé a washingtoni központú kutatóintézet A legújabb világjelentésben Magyarország a legjobb értékelést kapta a politikai, valamint a polgári jogok tiszteletben tartása terén. A jelentéshez kapcsolódó tanulmányban az szerepel, hogy Bulgária és Lettország mellett Magyarországot sújtotta leginkább a világgazdasági válság a közép-kelet-európai régióban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×