eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Sztrájk: A BKV vezetése nem áll elő új javaslattal

Egyelőre nem függeszti fel a határozatlan idejű sztrájkot a BKV 14 szakszervezete - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója azt javasolja, hogy délután kettőkor folytassák az egyeztetést - a menedzsment azonban új javaslattal nem áll elő. Egyre több busz jár, a metró pedig menetrend szerint közlekedik üzemkezdet óta.

Egyelőre nem függeszti fel a határozatlan idejű sztrájkot a BKV 14 szakszervezete - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek.

A kedden nulla órakor megkezdett sztrájkot a szóvivő sikeresnek nevezte, mert a buszok és villamosok vonalán teljes, 100 százalékos a sztrájk támogatottsága. Hozzátette: az, hogy néhány busz, illetve villamos jár, az annak köszönhető, hogy alvállalkozók vagy a sztrájkhoz nem csatlakozott szakszervezetek adják a sofőröket.

Nemes Gábor a BKV-val folytatandó tárgyalásokról azt mondta: várják a munkáltató javaslatát a tárgyalások következő időpontjára, amelyet a szakszervezetek nagy valószínűséggel elfogadnak. Eddig nem kaptak semmilyen megkeresést a BKV-tól ebben az ügyben - tette hozzá.

Kocsis: nem lesz új javaslat


A BKV vezetése azt javasolja a szakszervezeteknek, hogy kedd délután 2 órakor folytassák az egyeztetést - közölte Kocsis István, a cég vezérigazgatója a Fővárosi Védelmi Bizottság reggeli ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A vezérigazgató azt mondta: a menedzsment folyamatosan a szakszervezetek rendelkezésére áll.

Arra a kérdésre, hogy előállnak-e új ajánlattal a tárgyaláson, kijelentette: ezt nem tehetik meg. Mint hozzátette, felelős vezetőként nem hajlandó arra, hogy a kollektív szerződésben rögzítsenek bér jellegű juttatásokat, ha ilyet tenne, azzal - ahogy fogalmazott - eladósítaná a kormánnyal kötött megállapodás után fejlődési pályára álló BKV-t.

Demszky Gábor főpolgármester azt kéri a BKV szakszervezeteitől, hogy kössék meg a kollektív szerződést, amely éves szinten, átlagosan 500 ezer forinttal többet biztosít a cég munkavállalói számára, mintha a munka törvénykönyve alapján kapnák a juttatásukat.

A főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság kedd reggeli ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt: a szakszervezetek olyan indokolhatatlan, méltányossági és igazságossági szempontból megalapozatlan követeléssel álltak elő, amit ők nem tudnak a kormánnyal már megkötött megállapodás alapján teljesíteni.

"A szakszervezetek a lehetetlent akarják, de a lehetetlent nem tudjuk lehetségessé tenni, a csodát nem tudja megtenni a BKV menedzsmentje, akármeddig is folyik a sztrájk" - jelentette ki.

A helyzet

A BKV tájékoztatása szerint fél hatig hét vonalon (58, 63, 85, 166, 170, 128,150) indult el a buszközlekedés, majd fél hét előtt elindult a 103-as és a 244-es is, de csak néhány járművet tudtak hajnalban forgalomba állítani, ezért nagyobb követési időkre kell készülni. Hét órakor megindult a közlekedés a 173-as vonalán is. A 150-es azoban 12 után már nem közlekedik.

Járnak a buszok az alvállalkozók által üzemeltetett vonalakon. Ezek a következőek: 8-as, 11-es, 20E-s, 25-ös, 31-es, 66A-s, 85-ös, 98-as, 114-es, 122-es, 123A-s, 136E-s, 152-es, 153-as, 159-es, 161-es, 173-as, 180-as, 194-es, 196E-s, 240-es, 256-os, 272-es, 950A-s és a 990A-s.

Nyolc óra után elindult a a forgalom az 57-es és a 178A autóbusz vonalán is.  A 212-es autóbusz a Boráros tér és a Déli pályaudvar között jár. A reggeli csúcsidő után nem közlekedik a 124-es és a 217E-s busz. Tíz órakor már járt a 181-es is.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: a sztrájk ellenére 200 busz menetrendszerűen elindult reggel, és a Volánbuszok is megállnak az útvonaluk szerinti BKV-megállókban. Ezekre a buszokra érvényes a BKV-bérlet - tette hozzá.

A villamosoknál is fennakadások vannak. A 2-es, 6-os és 28-as villamosok vonalán ugyan elindult a közlekedés, de a járművek ritkábban közlekednek. A 41-es villamos Móricz Zs. körtér és Kamaraerdő közötti szakaszán csak délig járt. Az 1-es villamosok rövidített útvonalon, a Stadionok és Bécsi út között járnak, míg az 1A-s 13:10-től a Bécsi út - Népliget útvonalon. A fogaskerekű és a 3-as villamos nem közlekedik.

A metrók és a trolibuszok minden vonalon elindultak és hétköznapi menetrend szerint közlekednek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei a hétvégi menetrend szerint közlekedik, a Szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként indul.

A MÁV-START Zrt. - amennyiben a vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést - a BKV-munkabeszüntetésre tekintettel üzemkezdettől több vonatot közlekedtet egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson megállít egyes szerelvényeket.

Nemes: jó a sztrájkolók hangulata

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy Budapest négy buszgarázsában 100 százalékos a sztrájk, egyetlen járat sem indult el, a pesti oldal három villamos remízből összesen 11 jármű indult el üzemkezdet után, míg a budai oldalon egy sem.

A szakszervezeti vezető közölte, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesének irányítása alatt hétfő este "idegen sofőrök" elvitték a végállomásokról a buszokat, anélkül, hogy azt átvizsgálták volna, ezért feljelentést tesznek. Nemes Gábor úgy fogalmazott: ha ezeket a járműveket sztrájktörésre használják, szintén feljelentést tesznek.

Ezzel kapcsolatban a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: egyik kedden közlekedő BKV busz sem hibás, mert azoknak műszaki állapotát ellenőrzik, annak ellenére, hogy néhánynak az esetleges hibáit a buszsofőr nem tudta beleírni a busz jegyzőkönyvébe, mert a járművet hétfőn lefoglalták.

Bolla Tibor hozzátette: azért szállítottak el néhány járművet, hogy azokkal a nem sztrájkoló sofőrök felvehessék a munkát.

Nemes Gábor megerősítette, hogy az éjféltől kezdődött munkabeszüntetés határozatlan időre szól, és valamennyi garázsban "jó a hangulat" a járművezetők között. Beszámolt arról, hogy több buszgarázsban és villamos remízekben bombariadó volt üzemkezdéskor, de ez nem befolyásolja a meghirdetett sztrájkot

A szakszervezeti vezető azt mondta, kedden tovább folytatják a BKV vezetésével tárgyalásokat. Az MTI úgy tudja, a sztrájkbizottság a BKV menedzsmentjével legkorábban kedd este ülne ismét tárgyalóasztalhoz, a BKV azonban már korábban is szeretne újabb egyeztetést tartani a sztrájkot hirdető érdekképviseletekkel.

A BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14 sztrájkol. Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. Ezek között van reprezentatív és kisebb érdekképviselet is, a sztrájkoló érdekképviseletek az összes dolgozó mintegy 50 százalékát tömörítik. A 14 szakszervezetnek 5.700 fős létszáma van, a BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, 2 ezer munkavállaló pedig nem tagja egyetlen szakszervezetnek sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×