Országszerte javul az árvízhelyzet

InfoRádió / MTI
2010. január 12. 17:25
Országszerte javul az árvízhelyzet, ha nem lesz újabb jelentős mennyiségű csapadék, 1-1,5 hét múlva megszüntethető a készültség. Ezzel párhuzamosan azonban nő a belvízzel borított területek nagysága.

 Az árvízvédelmi helyzet folyamatosan javul, ám a belvízi védekezés terén még nincs túl a nehezén az ország - értékelte a helyzetet Horkai András, az Országos Műszaki Irányítótörzs műszaki ügyeletese.

A Felső-Tisza vidékét nézve például elmondható, hogy teljes magyarországi szakaszán apad a Szamos, a Túr pedig hétfő este tetőzött a határszelvényben. Rosszabb a helyzet a belvízzel borított terület esetén: már 6950 hektár van víz alatt, ez 300 hektárral több, mint amennyi tegnap volt.

Kedvezőbb az árvízi helyzet Észak-Magyarországon is, ahol megkezdődött a folyók lassú apadása, ugyanakkor itt is emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága, amely már meghaladja a 4 ezer hektárt. A Tokaj fölötti Tisza-szakaszon ma (kedden) megszüntették az árvízvédelmi készültséget, a folyó alsóbb szakaszain azonban továbbra is érvényben van az elsőfokú riasztás, csakúgy, mint a Bodrog teljes hosszán.

Megkezdődött a Körösök lassú apadása is. A Kettős-Körösön éjszaka csökkentették a legmagasabb készültségi szintet, ez várható ma este a Sebes-Körösön is. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén nem változott a belvízzel elöntött területek nagysága sem, megközelíti a 26 ezer hektárt. Jelenleg mind a tíz belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség mellett védekeznek, ám estére a Fekete-Körös-közi szakaszon mérsékelni fogják a készültséget.

Továbbra is árad a Tisza Záhonynál, ennek napi mértéke 2-13 centiméter. És árad a Hortobágy-Berettyó is, a folyón jelenleg másodfokú az árvízvédelmi készültség, a 345 centiméteres vízállás csupán 17 centiméterrel marad el a harmadfoktól.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vízátfolyás miatt több út egy-egy szakasza továbbra sem járható. A Bódva áradása miatt személyautóval megközelíthetetlen Tornabarakony és Tornaszentandrás, a Sajó áradása miatt pedig nem lehet közlekedni a Putnok-Borsodbóta, a Sajóivánka-Sajókaza, valamint a 26-os számú főutat Sajóvelezddel összekötő bekötőút egy-egy szakaszán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást