Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendvai Ildikó nem indul egyéni jelöltként a választásokon - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszalép és nem indul egyéni választókörzetben az MSZP elnöke az áprilisi országgyűlési választásokon - értesült a Népszabadság. A szocialista párt Lendvai Ildikó helyett Szincsák József építészmérnök-operaénekest indítja Budafokon.

Lendvai Ildikó 1994 óta eddig minden választáson megnyerte a körzetet, kivéve 1998-ban, amikor a fideszes Németh Zsolt nyert - írja a Népszabadság. Lendvai Ildikó várhatóan nem marad mandátum nélkül, ő vezeti ugyanis a párt fővárosi listáját. A döntés mögött egyébként az áll, hogy miután az országos listavezető, Mesterházy Attila sem indul egyéniben, így Lendvai Ildikót sem küldik csatába.

Összesen 6,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott 12 magáncég a magyar államtól tavaly egyedi kormánydöntés keretében - ismerte el a Magyar Nemzet érdeklődésére a gazdasági tárca. Közülük mindössze egy vállalkozás áll teljes magyar tulajdonban, a szerencsések többsége multinacionális cég. A legmagasabb összegű támogatást, több mint 3 milliárd forintot a British Petroleum kapta a magyar adófizetők pénzéből.

Magyari Péter, az Index újságírója kapta a kiemelkedő tényfeltáró cikkekért járó Gőbölyös Soma-díjat a Magyarországon és a régióban zajló gázüzletekről szóló sorozatáért. Az öt részből álló cikksorozat feltárja a magyarországi gázháborúk részleteit és a térséget uraló orosz befolyást. Magyari a díjjal egymillió forintos pénzjutalmat is kapott. A döntést a Gőbölyös Soma Alapítvány háromtagú kuratóriuma hozta meg, szempontjaik közül a legfontosabbak a munka alapossága és az írásmű társadalmi jelentősége.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a jüan néhány százalékos felértékelését és a pénzkínálat visszafogását eredményezhetik a gazdaság túlhevülésére utaló jelek Kínában. Az ázsiai óriás kivitelének értéke a vártnál több mint négyszer gyorsabb ütemben bővült decemberben, és 2009 utolsó negyedévében 11 százalékra gyorsult a GDP növekedése. A magyar vállalkozások is meg tudták lovagolni némileg a kínai gazdasági bővülést, a tavalyi első három negyedévben 12 százalékkal nőtt a Kínába irányuló magyar kivitel.

A Napi Gazdaság arról ír: elemzők szerint a makói gázmezőn elért "kudarc" is közrejátszhatott abban, hogy tavaly decemberben az Exxon 41 milliárd dollárért megvásárolta az XTO Energy Inc. gázipari vállalatot. Elképzelhető, hogy az óriáscég a most leigazolt, nem konvencionális mezők kiaknázásában tapasztalatokkal rendelkező szakembergárdával visszatér Makóra.