Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Freedom House: Magyarország stabil demokrácia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Freedom House világjelentése szerint Magyarország továbbra is a stabil demokráciák közé tartozik. A részletes országjelentést várhatóan csak tavasszal teszi közzé a washingtoni központú kutatóintézet

A legújabb világjelentésben Magyarország a legjobb értékelést kapta a politikai, valamint a polgári jogok tiszteletben tartása terén. A jelentéshez kapcsolódó tanulmányban az szerepel, hogy Bulgária és Lettország mellett Magyarországot sújtotta leginkább a világgazdasági válság a közép-kelet-európai régióban.

Az értékelésben Ausztria, Szlovénia és Szlovákia szintén a legmagasabb osztályzatokat kapta. Románia teljesítménye változatlanul mind a politikai, mind a polgári jogok terén eggyel rosszabb, 2-es értékű volt. 

Az iráni utcai tiltakozások elleni hatósági fellépést, valamint a Közel-Kelet országaiban tapasztalható elnyomást bírálta leginkább világjelentésében a Freedom House. A washintoni székhelyű független kutatóintézet szerint tavaly a 2008-as 42-ről 47-re növekedett a nem szabad országok száma.

A Freedom House a legsúlyosabb negatív példák között említette, hogy Kínában sok olyan aktivistát tartóztattak le, aki több szabadságot és a kommunista párt uralmának végét követelte, Oroszországban pedig újságírókat és jogvédőket gyilkoltak meg.

A világjelentés szerint 2008-hoz képest tavaly erősödött az elnyomás Iránban, Oroszországban, Venezuelában és Vietnamban is.

A Freedom House 194 országot vizsgált meg, és 1972 óta állítja össze a politikai és polgári jogok érvényesüléséről szóló éves világjelentéseit.