eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egészségügyi programot hirdetett az MSZP - a választások utánra

Szokatlan szakpolitikai javaslattal álltak elő az MSZP egészségpolitikusai - állítja Kökény Mihály. Ez ugyanis nem egy ígéretlicit része. A párt szakértői arra jöttek rá: végre a szakmai racionalitásnak kell érvényesülnie, hiszen a reformok ebben az ágazatban rendre azért buktak el, mert túlpolitizáltak voltak. A szocialisták második kormányzati ciklusának végéhez közeledve elkészült program természetesen a választások utánra szól.

Elkészült az MSZP egészségügyi szakpolitikai javaslatcsomagja. Kökény Mihály erről az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: nem akarnak ígéretlicitbe bocsátkozni, inkább rögzíteni szeretnék, hogy mely egészségpolitikai kérdésekben kellene egyezségre jutniuk a politikai pártoknak és szakmai szervezeteknek a választások után.

A szocialista kormányt különösen az egészségügyi kérdések kapcsán érte számos kritika amiatt, hogy nem egyeztet megfelelő módon a szakmai szervezetekkel. A patikaliberalizációs törvény miatt hónapokig tiltakoztak a gyógyszerészek, nem beszélve a 2003-as kórháztörvényről, amelyből parlamenti elfogadása ellenére volt kénytelen kihátrálni a kormányzat, valamint több biztosítós modellről.

Most mégis azt tűzték zászlójukra a párt egészségpolitikusai, hogy a szektor számára a legfontosabb a szakmaiság. "A fő cél, hogy végre a szakmai racionalitás, az ésszerűség legyen az egészségpolitika vezérlő elve" - mondta az InfoRádióban Kökény Mihály, aki azt ajánlja - a választások utánra -, hogy legyen az egészségügy stratégiai kérdéseiben egyezség a szakmai és a politikai erők között.

Az MSZP rögzítette is, milyen kérdésekben kellene egy kampánymentes, nyugodt időszakban megegyezni: például széles körben kellene oktatni a laikus elsősegélynyújtást. Emellett meg kell erősíteni a járvány- és közegészségügyi biztonságot, igaz, azt Kökény Mihály is elismeri, hogy ezekben a kérdésekben eddig sem volt vita a parlamentben.

Abban azonban már igen: mit értünk fenntartható fejlődésen az egészségügyben. A szocialista képviselő rendbe tenné az állami és az önkormányzati felelősség kérdését is a szektorban.

Elgondolkodtató, hogy mindezzel miért a választások után akar foglalkozni a kormánypárt. Kökény Mihály válasza erre az: egy felizzott kampányhangulat nem igazán kedvez a szakmai ésszerűséget előtérbe helyező kérdések megvitatásának.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×