eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Volán szakszervezetek közvetítő bevonását javasolják

A Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azt javasolta a munkáltató Volán-társaságokat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségének (KKVSZ), hogy vonjanak be munkaügyi közvetítőt a 2010. évi alágazati bértárgyalásokba - mondta Varga István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) alelnöke, a fórum ügyvivője.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a keddi egyeztetésen sem született megállapodás a 2010. évi bérfejlesztésről, a munkaügyi közvetítő bevonását pedig azért javasolták, mert eltérően értelmezik a munkáltató illetve a munkavállalói érdekképviseletek az Országos Érdekegyeztető Tanács 2010. évi bérajánlását.

Varga István emlékeztetett arra, hogy két évre szóló, 2010-re is vonatkozó megállapodás van a munkáltató és a szakszervezetek között, amelyben az szerepel, hogy 2010-ben az Országos Érdekegyeztető Tanács bérajánlását veszik figyelembe, vagy ha az nincs, akkor az inflációt meghaladó 1 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre a Volán-társaságoknál.

A fórum ügyvivője elmondta, hogy szakszervezeti álláspont szerint a jelenleg érvényes OÉT bérajánlás - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem fogalmaz meg konkrét béremelési mértéket, ezért esetükre nincs OÉT ajánlás, így az inflációt meghaladó béremelés a mérvadó. Ezt a szakszervezeti álláspontot azonban a munkáltató vitatja.

Dénes András, a KKVSZ főtitkára közölte, hogy a munkáltatói szövetség szerdán válaszol a szakszervezet munkaügyi közvetítő bevonására vonatkozó felvetésére.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×