A sztrájk nem rendkívüli helyzet, így nem lehet a buszsávban autózni

Infostart
2010. január 12. 14:48
Valószínűleg kivétel nélkül minden fővárosi autós azt szeretné, ha a BKV-sztrájk idején az üres buszsávokat is használhatná. Ideiglenesen ezt a közút tulajdonosa vagy kezelője, állandó szabályként pedig a KRESZ módosítására jogosult kormány engedélyezhetné - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Pausz Ferenc, a közlekedésbiztonsággal foglalkozó GRSP Egyesület ügyvezető igazgatója mindazonáltal nem tartaná szerencsésnek, ha az autósok ráhajthatnának a buszsávokra a tömegközlekedési dolgozók munkabeszüntetésének ideje alatt.

Nem biztos, hogy zökkenőmentes lenne a visszaállás, ha most, a BKV-sztrájk idejére megengednék a fővárosi autósoknak, hogy az üres buszsávokat is használják - mondta az InfoRádió kérdésére Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, aki szerint nem lenne szerencsés ez a változtatás. A GRSP Egyesület ügyvezető igazgatója kiemelte: nem biztos, hogy érne annyit, hogy ilyen rövid időre megváltoztassák a szabályozást.

A KRESZ-ben szerepel a buszsávval kapcsolatos szabályozás, ennek megváltoztatásához a jogalkotó hozzájárulása kell. A közút kezelője és tulajdonosa jelölheti ki és szüntetheti meg a buszsávokat - ismertette a szakértő.

Rendkívüli helyzetben, például a többi sáv használhatatlansága esetén át kell terelni a buszsávra az autóforgalmat, de a BKV-sztrájk nem számít ennek - fejtette ki Pausz Ferenc.

A buszsávot a kerékpárosok, a motorosok és a segédmotoros kerékpárral közlekedők is használhatják a KRESZ szerint.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást