eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Számháború a BKV-sztrájk előtt

Az utolsó, hétfő esti egyeztetésen sem sikerült megállapodnia a cég vezetőségének és a szakszervezeteknek a kollektív szerződésről, így kedd éjféltől kezdődik a BKV dolgozók határozatlan idejű munkabeszüntetése. Korábban Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta: a menedzsment visszatért az eredeti ajánlatához a tárgyalások során, amit az érdekképviseletek nem tudtak elfogadni, és ezzel egy olyan unós jogszabályt is figyelmen kívül hagynak, ami a pihenőidőket szabályozza. Kocsis István viszont úgy véli: a közlekedési vállalat vezetése a tárgyalások során elment a finanszírozhatóság határáig. A BKV vezérigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: ha a kollektív szerződést aláírják, akkor évente fél millió forint nettó fizetéssel kap többet egy átlagos dolgozó.

Szakszerű, reális és korrekt ajánlatot tett a BKV a szakszervezeteknek - mondta az InfoRádiónak a közlekedési vállalat vezérigazgatója. Kocsis István kiemelte, hogy vasárnap délután a nyugdíj- és az egészségbiztosítási pénztárakra vonatkozóan is azt ajánlotta, amit az érdekképviseletek kértek, mégsem született megállapodás.

A BKV minden tőle telhetőt megtesz a sztrájk idején - tette hozzá Kocsis István, aki kifejtette: együttműködnek a Volán-társaságokkal és a MÁV-val, valamint tájékoztatási rendszert hoztak létre.

A vezérigazgató szólt arról is, egyelőre nem tudni, mekkora veszteséget jelent a sztrájk a BKV-nak, de a munkabeszüntetés idejére bért nem fizetnek, és a buszokba sem kell benzint venni.

A szakszervezetek szerint viszont a BKV menedzsmentje a hétfői tárgyalások során visszatért az eredeti ajánlatához, amit az érdekképviseletek nem tudtak elfogadni. Ezzel egy olyan unós jogszabályt is figyelmen kívül hagynak, ami a pihenőidőket szabályozza - mondta Nemes Gábor, aki úgy vélekedett: a szakszervezeti javaslat szerint 700 milliós megtakarítása lenne a BKV-nak, ezért is érthetetlen, hogy miért nem fogadják el a kompromisszumos javaslatot. A felek este tízkor még egy egyeztetést tartanak.

Nemes Gábor elmondta, hogy a sztrájkhoz eddig 14 szervezet csatlakozott és egyre nagyobb annak a támogatottsága. Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a munkabeszüntetés, nem tudott válaszolni. "Több napra rendezkedtünk be" - jelentette ki.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak. Január 4-óta pedig sok vonalon bizonytalanná vált az autóbuszok menetrend szerinti közlekedése.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt ez nem lépett életbe.

Aggódik az ombudsman


A keddre meghirdetett BKV-sztrájk előtt soron kívüli tájékoztatást kért az állampolgári jogok biztosa az igazságügyi és rendészeti minisztertől, valamint a BKV vezérigazgatójától, mennyiben teljesültek a sztrájkjoggal kapcsolatos korábbi javaslatai. Szabó Máté úgy látja, továbbra sem szabályozott az állampolgárok tájékoztatása egy esetleges sztrájk alatt, ráadásul nincs megoldás a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékének megállapítására.

Az állampolgári jogok biztosa korábban azt javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy gondoskodjon olyan jogszabály megalkotásáról, amely a közszolgáltatás megrendelőjét és a közszolgáltatót kötelezi, hogy szerződésük tartalmazza a sztrájk esetére vonatkozó tájékoztatási kötelezettséget.

A biztos már korábban is javasolta a BKV vezetőjének, hogy ezt a kötelezettséget tegye az üzletszabályzat részévé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×