MTV-ostrom: Felfüggesztett szabadságvesztéseket indítványozott az ügyész

InfoRádió / MTI
2010. január 11. 16:55
Felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyész perbeszédében nyolc vádlottnak az MTV-székház három és félévvel ezelőtti ostroma miatt indult büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn.

Az ügyben közérdekű üzem működésének megzavarása miatt folyik az eljárás a vádlottak ellen, akik között van, akit még hivatalos személy elleni erőszakkal vagy rongálással is vádolnak.

hétfői vádbeszédben a nyolc felfüggesztett szabadságvesztés mellett egy vádlottnak pénzfőbüntetést indítványozott az ügyész, egynek viszont bizonyítottság hiányában felmentést. A vádlottak többsége az ügyészség szerint köveket dobált a tévé Szabadság téri épülete felé, de volt olyan is, aki azt a padot fogta, amelyikkel a székház bejáratát próbálták betörni a tüntetők. Az egyik vádlott pedig az ügyészség szerint azzal követte el a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét, hogy egy rohamrendőrrel úgy akart társalogni, közben annak feltartott pajzsát lefelé nyomta.

A vádlottak részben beismerték bűnösségüket, melyet sok esetben tévéfelvételek bizonyítottak a bűnüldöző hatóságok szerint.

A hétfői tárgyaláson tanúként hallgatták meg többek között Baló György rádiós-televíziós újságírót, akinek a kocsija teljesen kiégett az MTV székházának ostromakor a Szabadság téren. Baló György elmondta, hogy az MTV-székház épületének bejárati lépcsőjétől 10 méterre, a sorompóval elzárt parkolóban állt az autója. Az esti műsor közben tudta meg, hogy ostromolják az épületet, az MTV pedig éjjel 2 körül szüntette be az adását, és akkor el is kellett hagyni az épületet, mert az oda betört randalírozók miatt veszélybe került a dolgozók biztonsága.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek az épületbe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borogattak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett. Sok elkövető ismeretlen maradt.

A büntetőper összesen 40 vádlottal indult, ám közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt, volt, akinek az ügyét elkülönítették, három részítéletben pedig - 2008 decemberében és 2009 szeptemberében, illetve októberében - több mint egy tucatnyi vádlottnak az első fokú ítéletét hirdette ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mely javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ezek egy része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, letöltendőt eddig ketten kaptak, az ő ítéletük azonban nem jogerős.

A büntetőper következő tárgyalásán, pénteken várhatóan sor kerül a védőbeszédekre, a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezésére, azt követően pedig újabb tíz ember ügyében kihirdethetik az első fokú ítéletet, de néhány vádlott esetében még februárban is folytatódik a büntetőper az MTV-székház ostromával kapcsolatban a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.