Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Érdemes használni a vagyonadó-kalkulátort? - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Könnyen elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság átengedi a vagyonadót - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a bírák döntő többsége jelenleg úgy véli: alkotmányos az új közteher.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy megjelent az APEH honlapján a vagyonadó-kalkulátor, amit már november óta ígérnek, de eddig technikai okokból nem tudták elérhetővé tenni. A kalkulátor segítséget nyújt az idén bevezetett adó kiszámításához. A törvény két melléklete ad ugyan támpontokat - az elsőben kerületenként, illetve megyénként adják meg az egy négyzetméterre eső átlagértékeket, míg a második korrekciós tényezőket tartalmaz, melyek az ingatlan állapota és más ismérvek alapján adják ki az adóalapot - de az adózóknak nem feltétlenül elegendő ez az információ a valós összeg pontos megállapításához. Az APEH viszont rendelkezik az ingatlan nyilvántartásokkal (évek óta hozzá tartoznak az illetékügyek), így a kalkulátorral tovább lehet pontosítani a fizetendő összeget.

Sokadik kísérletre tette most közzé az adóhatóság a kalkulátort. Eredetileg novemberre ígérték, ám - többszöri halasztás után - csak január első teljes munkahetének végén került publikálható állapotba a számláló. Kérdés, megérte-e egyáltalán a beleölt munka, az Alkotmánybíróság ugyanis február táján tárgyalja a vagyonadóról szóló törvény ellen benyújtott indítványokat. Ha ezt az akadályt veszi is a jogszabály, a tavaszi választást követő kormányzásra legesélyesebb Fidesz az első döntései között tervezi megszüntetni a vagyonadózást.

A Magyar Nemzet szerint könnyen elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság átengedi a vagyonadót. A lap úgy tudja, hogy a bírák döntő többsége jelenleg úgy véli: alkotmányos az új közteher. A tárgyalás során a vagyonadót alkotmányellenesnek tartó, pillanatnyilag kisebbségben lévő bírák meggyőzhetik társaikat - teszik hozzá a szombaton közölt cikkben. A lapnak nyilatkozó két szakértő, Vadász Iván és Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a törvény nem vet fel alkotmányos aggályokat. Kolláth György alkotmányjogász viszont úgy véli, sérti a jogbiztonság elvét, hogy a jogszabály a forgalmi érték kiszámításáról képlékenyen fogalmaz, és annak meghatározását szakértők helyett a polgárokra bízza. Az Ab a jövő héten kezdi meg a vagyonadó tárgyalását, és minden bizonnyal februárban döntést is hoz.