Újra áradnak a folyók

InfoRádió / MTI
2010. január 8. 13:32
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt újabb áradás indult el a magyarországi folyók többségén, és sok helyütt okoz jelentős gondokat a belvíz.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a korábbinál kisebb mértékű az áradás a Tisza szabolcsi szakaszán.

Bodnár Gáspár elmondta: továbbra is elsőfokú a készültség a folyón Nagyhalász és Gávavencsellő között, valamint a Kraszna védvonalain. A Tisza felső szakaszán 120 kilométeren van készültség, a középső szakaszon és az ide tartozó mellékágakon 450 kilométeren folynak árvízvédelmi munkák.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője arról számolt be, hogy elsőfokú a készültség a Tisza mindkét partján Kisköre és Csongrád között, valamint a Hortobágy-Berettyó egy szakaszán. Másodfokú a védekezés a Hármas-Körösön Csongrádtól a Hortobágy-Berettyó torkolatáig. A Tisza első árhulláma Tiszakeszi térségében tetőzik, a vízállás ma reggel Szolnoknál 659 centiméter volt.

Újabb árhullám indult el a Körösökön, ahol a tájékoztatás szerint Szarvas környékén tartósan fennmarad a másodfokú készültségi szint feletti vízállás. Ismét emelkedik a Berettyó vízszintje is a folyó romániai szakaszán, az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt.