Újabb áldozata van az újinfluenzának

Infostart
2010. január 8. 17:46
Éjszaka meghalt egy, nagy valószínűséggel az új típusú influenza vírusával fertőzött 45 éves férfi a nagykanizsai kórházban. Néhány hét alatt ő volt az intenzív osztályon a harmadik elhunyt. Korábban Szegeden egy krónikus betegségben szenvedő asszony halt meg, akinél szintén kimutatták a H1N1-es vírust. Az ÁNTSZ szerint ugyanakkor a járvány lecsengőben van, a múlt héten 30 százalékkal csökkent a megbetegedettek száma az előző héthez képest.

Életveszélyes állapotban került a nagykanizsai kórházba az 45 éves férfi, akit aztán 18 napig lélegeztetőgépen tartottak, de nem tudták megmenteni. Valószínűleg az újinfluenza vírusa fertőzte meg, de még várnak a vizsgálati eredményre.

Szerdán Szegeden egy krónikus betegségben szenvedő asszony halt meg, nála kimutatták a H1N1-es vírust, kedden pedig a pápai kórház intenzív osztályán hunyt el egy 57 éves férfi, aki szintén megfertőződött a vírussal. A férfi még karácsony másnapján került a kórházba magas lázzal, súlyos alapbetegségéből adódó kétoldali tüdőgyulladással és influenzás tünetekkel.

Az újinfluenza-járvány ugyanakkor már lecsengőben van az adatok szerint. Molnár Kornélia, az országos tiszti főorvos helyettese azt mondta: a múlt héten 30 százalékkal csökkent az influenza tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző hét adataihoz képest.

De közel sem nyugodhatunk meg, Molnár Kornélia arra figyelmeztetett, hogy jön a járvány második és harmadik hulláma, igaz, ezek már nem lesznek olyan intenzitásúak, mint az első.

A szakemberek továbbra is a védőoltást tartják a leghatékonyabb megelőzési módnak. Magyarországon eddig a lakosság egyharmada kérte az újinfluenza elleni vakcina beadását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást