Új bizottsági ülést hívtak össze a benzintender ügyében

Infostart
2010. január 8. 17:09
Határozatképtelen volt a benzintender miatt összehívott rendkívüli ülésen a honvédelmi és rendészeti bizottság. A szocialista képviselők távol maradtak, így a bizottság elnöke új ülést hívott össze.

A szocialista képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt a honvédelmi és rendészeti bizottság a benzintender ügyében összehívott rendkívüli ülésen. Lázár János, a bizottság fideszes elnöke az ülés előtt elmondta: új közbeszerzési eljárás kiírására tettek volna javaslatot, de mivel ez nem sikerült, néhány napon belül újabb ülést hív össze az ügyben.

"Az MSZP-frakció meg akarja akadályozni, hogy az igazság kiderülhessen. Szeretnénk tisztán látni, hogy a magyar kormány miért volt részrehajló az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírásának az alkalmával. A magyar kormány miért kedvezett az osztrák államnak, miért kedvezett az osztrák tulajdonban lévő, üzemanyag kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaságnak" - emelte ki a Fidesz politikusa.

Lázár János - utalva arra, hogy OMV-kutakat üzemeltet két szocialista képviselő is, Laboda Gábor és Kránitz László - kitért arra is, hogy tisztázni akarják, miért MSZP-s képviselők vagyonát gyarapítják az állam üzemanyagra költött forintjai.

Az ülésen megjelent Molnár Csaba kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: a tenderrel nem sérültek a nemzetbiztonsági érdekek és spórolt is a kormány. Mint mondta, a tender eredményeképpen mintegy fél milliárd forintot spórolni lehet, és a kabinet büszke arra, hogy Magyarországon a nemzeti érdekeket érvényesítve ilyen jelentős megtakarítást lehetett elérni.

Molnár Csaba az MSZP-s képviselők távolmaradása kapcsán hozzátette: igazuk van a szocialista képviselőknek, hogy nem kívánnak részt venni a Fidesz politikai kampányában.

A kormányszóvivő december 30-án jelentette be, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a MOL-nál.

A fideszes Kontrát Károly ezután emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a rendőrség, a rendvédelmi szervek, valamint a szolgálatok csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltatótól vásárolhatnak üzemanyagot, Magyarországon pedig csak a MOL ilyen.

Szollár Domokos erre úgy reagált, hogy a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők továbbra is MOL-nál tankolnak, mellettük azonban mintegy ezer intézmény fog az osztrák olajtársaság kútjainál tankolni, mert ott sokkal olcsóbban kapják az üzemanyagot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást