eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma

Továbbra sincs megállapodás a BKV és a szakszervezetek között - a nap hírei

Ellenzi a Fidesz által javasolt nyugdíjrendszer-változtatást az MSZP frakcióvezetője. Nem kíván semmilyen intézkedést tenni az államfő a miniszterelnök Jobbikra vonatkozó nyilatkozata miatt. A rendőrség után az ügyészség is kezdeményezte a BKV volt humánpolitikai igazgatójának előzetes letartóztatását. A nap legfontosabb hírei január 8-án.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz által javasolt nyugdíjrendszer bevezetése 10-20 százalékos nyugdíjcsökkenést eredményezne, a nyugdíjkorhatár pedig átlagosan 70 évre emelkedne. Mesterházy Attila, aki a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, hozzátette: emellett a jelenlegi nyugdíjasok juttatása is csökkenhet, mivel az ellenzéki párt nem kívánja kiegészíteni a költségvetési forrásokból a nyugdíjkasszát. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Figyelőben szerdán megjelent interjúban közölte: ha kormányra kerülnek, a svéd, vagyis a virtuális tőkésítési nyugdíjmodellt vezetik be Magyarországon.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint az érintett mintegy 122 ezer nyugdíjpénztári tag közül december közepéig 44 ezer jelezte visszalépési szándékát az állami nyugdíjrendszerbe. Binder István az InfoRádióban emlékeztetett arra: a határidő év végén lejárt, de a végleges adatokat még nem tették közzé. A szakember úgy vélte: december második felében még jelentős mértékben nőhetett a visszalépésüket jelzők száma.

A Köztársasági Elnöki Hivatal álláspontja szerint a szabad politikai véleménynyilvánítás körébe tartozik a miniszterelnök nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy nem tartja demokratikus pártnak a Jobbikot. Sólyom László ezért nem kíván semmilyen intézkedést tenni vagy kezdeményezni. Ezt Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője írta a Jobbik alelnökének levelére válaszolva. Balczó Zoltán korábban kifogásolta a kormányfő nyilatkozatát, és arra kérte a köztársasági elnököt, hogy a választások tisztaságának garantálása érdekében tegye meg a szükséges lépéseket.

Január végéig 350 fegyveres biztonsági őr veszi át a rendőrségi objektumok őrzését, az így felszabaduló rendőröket pedig közterületi szolgálatra vezénylik - közölte az országos rendőrfőkapitány. Bencze József elmondta: a biztonsági őrök alkalmazásával az volt a cél, hogy megerősítsék a rendőrséget azokban a megyékben, ahol a rendőrség és határőrség integrációja után is létszámhiány van.

Továbbra sincs megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről és a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról - közölte a sztrájkbizottság szóvivője. Nemes Gábor azt mondta: a cég vezetése december óta nem mozdult el álláspontjáról, pedig a szakszervezetek többször is kompromisszumos ajánlatot tettek. Hangsúlyozta: megkezdték a keddre meghirdetett sztrájk előkészületeit.

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: Horváth Évát előállították és kihallgatták a rendőrök. Tafferner Éva elmondta: a gyanú szerint a volt szóvivő 2008. február és 2009. szeptember között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

A rendőrség után a Fővárosi Főügyészség is kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását - közölte Skoda Gabriella, a főügyészség szóvivője. A rendőrség csütörtökön vette őrizetbe Szilágyiné Szalai Eleonórát. A BKV volt humánpolitikai igazgatójának lakásán házkutatást tartottak, és lefoglalták számítógépét, illetve több iratot is, és gyanúsítottként hallgatták ki különösen nagy kárt okozó csalás miatt a bruttó 86,3 millió forint összegű végkielégítése ügyében.

Hét év szabadságvesztésre, valamint 9 millió forint pénz-mellékbüntetésre ítélték első fokon Balázs Lászlót, a Baumag-ügy elsőrendű vádlottját, akinek emellett meg kell fizetnie 13 millió forint bűnügyi költséget is. A Baumag szövetkezet a befektetők nagy részét kedvező, a banki kamatokat jelentősen meghaladó hozamígérettel csábította magához, ám azok hűtlen kezelés miatt elvesztették a pénzüket.

Valószínűleg az új típusú influenza szövődményébe halt bele egy újabb beteg Nagykanizsán. A Kanizsai Dorottya Kórház tájékoztatása szerint a 45 éves férfit 18 napja vették fel az osztályra életveszélyes állapotban, és azóta lélegeztetőgépen tartották. Varga Tibor, az intenzív osztály orvosa elmondta: a betegtől vett minta nem igazolta ugyan a H1N1 vírus jelenlétét, de egy másik vizsgálat eredménye még nem született meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×