Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gazdasági reformokat szorgalmaznak az EU vezetői

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió három fő képviselője gazdaságpolitikájuk erősebb összehangolására szólította fel a tagállamokat, hogy fellendítsék a világgazdasági válság után lagymatagnak ígérkező növekedést.

"A fő cél az, hogy erősítsük az Európai Uniót, Európa gazdasági egysége felé induljunk el, mert ha fejlődünk, azt oly módon tesszük, hogy minden európai előtt megnyíljon a jólét távlata" - jelentette ki José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök.

Zapatero azon a közös sajtóértekezleten fejtette ki gondolatait, amelyen Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében hivatalosan megnyitották az unió soros spanyol elnökségét.

Zapatero kijelentette, hogy a spanyol elnökségnek az egységes politika a fő célja, különösen, ami a gazdaságot illeti. Ez egy olyan cél, amellyel Van Rompuy és Barroso is egyetért - tette hozzá a spanyol kormányfő, aki az Európai Unió "gazdasági kormányának" létrehozása mellett szállt síkra.

Van Rompuy szintén arról beszélt, hogy kollektív erőfeszítésekre van szükség a gyenge gazdasági növekedés serkentése érdekében, mert változtatások nélkül félő, hogy a növekedés üteme évente átlagosan legfeljebb csak 1 százalékos lesz. A nagyon alacsony növekedés és a tartósan magas munkanélküliségi szint pedig újabb hitelek felvételére kényszerítheti az államokat.

Ha a gazdaság nem kapcsol magasabb fokozatba, Európa arra kényszerülhet, hogy feladja társadalmi modelljét, azaz lebontsa költséges szociális hálóját. "Ez jó alkalom arra, hogy közelítsük egymáshoz az uniós országok gazdasági céljait" - mondta az Európai Tanács elnöke, aki szerint megnyílt a "lehetőség ablaka" a növekedést megalapozó reformok felé.

Barroso ugyancsak arról beszélt, hogy erősíteni kell a koordinációt, nem folytatódhat a helyzet úgy, mint eddig. Bár az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a Zapatero által kifejezett törekvéseket, sem ő, sem Van Rompuy nem ment el odáig, hogy nyíltan támogatásáról biztosítsa az "európai gazdasági kormány" megteremtésének javaslatát. Madrid azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottságnak legyen több jogköre az eurozóna országaiban, például utasíthassa őket arra, hogy igazítsák ki gazdaságpolitikájukat, ha az a közös pénz, az euró stabilitását veszélyeztetné.

Az Európai Tanács február 11-én rendkívüli ülésen tekinti át a gazdasági növekedés stratégiájával összefüggő kérdéseket. Barroso szerint az állam- és kormányfőknek a gazdasági fellendülést első számú ügyként kell kezelniük.