eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elindult a vagyonadó kalkulátor

A vagyonadó kalkulátor már elérhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján (www.apeh.hu) és az Ügyfélkapun keresztül is péntek délután óta.

A program kizárólag arra szolgál, hogy az adózóknak segítséget nyújtson az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény szerinti lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához.

Jó hír, hogy elkészült a vagyonadó-kalkulátor, hiszen az adózók végre segítséget kapnak ahhoz, hogy megállapítsák, mekkora ingatlanjuk forgalmi értéke, és hogy kell-e az után adót fizetniük - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő. Hozzátette: azért nagy vívmány, mert a vagyonadó bevezetése teremtette meg a munkára rakodó terhek csökkentésének fedezetét.

Kiemelte: a kormány álláspontja szerint azontúl, hogy a közteherviselést segíti, a vagyonadó megfelel az alkotmány előírásainak is. Az alkotmány ugyanis azt mondja, hogy a közteherviselésnek jövedelem- és vagyonarányosnak kell lennie. A vagyonadó az ingatlan esetében a tényleges forgalmi értéket adóztatja. Az Alkotmánybíróság által korábban kifogásolt luxusadó értékövezeti besorolás alapján és nem a tényleges forgalmi érték alapján adóztatott. Ezért született olyan törvény, amely az adó alapjául nem a számított értéket, nem a becsült értéket, hanem a forgalmi értéket tette meg - fejtette ki a kormányszóvivő.

A kormány bízik az Alkotmánybíróság bölcsességében, hiszen mind az adócsökkentés, mind a társadalmi igazságosság miatt szükség van Magyarországon az értékalapú vagyonadóra - mondta Szollár Domokos.

Az Alkotmánybíróság februárban tárgyalja a vagyonadót kifogásoló beadványokat.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője reagálásában kiemelte, kár volt annyit vesződni az ingatlanadó-kalkulátorral, hiszen azt eleve egy stabil 0-ra kell beállítani. Egy leendő Fidesz-kormánynak ugyanis egyik legelső döntése lesz a magyar embereket igazságtalanul sarcoló ingatlanadó eltörlése, ha pedig az MSZP-kormány mégis beszedi az ingatlanadót, a Fidesz-kormány azonnal és kamatosan visszaadja a pénzt a magyar családoknak - közölte.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×