eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hogy állunk a bölcsődei férőhelyekkel?

13,2 milliárd forintból 7 ezer új bölcsődei férőhelyet hoz létre az elkövetkezendő három évben a kormány - mondta az InfoRádiónak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Katonáné Pehr Erika hozzátette: a családi napköziket a hálózatba szerveződés lehetőségének megteremtésével segítik, és januártól létrejött a családi gyermekfelügyelet intézménye. Minderre a gyes és a gyed megkurtítása miatt van szükség.

Az országban eddig 590 bölcsőde működött, összesen 25 757 férőhellyel, de nem ennyi gyermek jár ezekbe, az intézmények kihasználtsága ugyanis 130 százalékos.

Tavaly és idén összesen 13,2 milliárd forint használható fel az országban bölcsődefejlesztésre, új férőhelyek létrehozására, ebből mintegy 7 ezer hely hozható létre.

2010. január 1-jétől további 5 ezerrel nőtt a helyek száma, mostantól ugyanis 10 helyett már 12 fővel indíthatók a csoportok, sőt 2 év feletti gyermekekkel 14 fővel.

Több mint 100 integrált óvoda és bölcsőde működik az országban, de létrejött egy új intézményi forma: az egységes óvoda-bölcsőde, amely 2 és 4 év közötti gyermekeket fogad, és olyan kistelepüléseken hozható létre, ahol legfeljebb 10 ezren élnek. Ilyen intézmény létrehozására eddig 70 intézmény nyújtott be szándéknyilatkozatot.

De két másik ellátási forma is várja a jövőben a kicsiket: a családi napközik és a családi gyermekfelügyeletek. Ezek a tevékenységek működési engedélyhez kötöttek, amelyhez egy 40 órás tanfolyamot kell elvégezni. Ebben az ellátási formában maximum három, 2 és 4 év közötti gyermek fogadható.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×