Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogy állunk a bölcsődei férőhelyekkel?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
13,2 milliárd forintból 7 ezer új bölcsődei férőhelyet hoz létre az elkövetkezendő három évben a kormány - mondta az InfoRádiónak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Katonáné Pehr Erika hozzátette: a családi napköziket a hálózatba szerveződés lehetőségének megteremtésével segítik, és januártól létrejött a családi gyermekfelügyelet intézménye. Minderre a gyes és a gyed megkurtítása miatt van szükség.

Az országban eddig 590 bölcsőde működött, összesen 25 757 férőhellyel, de nem ennyi gyermek jár ezekbe, az intézmények kihasználtsága ugyanis 130 százalékos.

Tavaly és idén összesen 13,2 milliárd forint használható fel az országban bölcsődefejlesztésre, új férőhelyek létrehozására, ebből mintegy 7 ezer hely hozható létre.

2010. január 1-jétől további 5 ezerrel nőtt a helyek száma, mostantól ugyanis 10 helyett már 12 fővel indíthatók a csoportok, sőt 2 év feletti gyermekekkel 14 fővel.

Több mint 100 integrált óvoda és bölcsőde működik az országban, de létrejött egy új intézményi forma: az egységes óvoda-bölcsőde, amely 2 és 4 év közötti gyermekeket fogad, és olyan kistelepüléseken hozható létre, ahol legfeljebb 10 ezren élnek. Ilyen intézmény létrehozására eddig 70 intézmény nyújtott be szándéknyilatkozatot.

De két másik ellátási forma is várja a jövőben a kicsiket: a családi napközik és a családi gyermekfelügyeletek. Ezek a tevékenységek működési engedélyhez kötöttek, amelyhez egy 40 órás tanfolyamot kell elvégezni. Ebben az ellátási formában maximum három, 2 és 4 év közötti gyermek fogadható.

Hanganyag: Herczeg Zsolt