Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója ismeretlen tettes ellen - hírösszefoglaló

Infostart
2010. január 7. 21:24
Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója közvagyon rongálása, a közszolgáltatás akadályozása, valamint a közlekedés és az utasbiztonság veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen. Cáfolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy bárkit is előállítottak volna a BKV dél-pesti autóbuszgarázsából. Kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását a rendőrség. A nap hírösszefoglalója

Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója közvagyon rongálása, a közszolgáltatás akadályozása, valamint a közlekedés és az utasbiztonság veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen. Kocsis István a Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen tartott tájékoztatón a közlekedési vállalatnál kialakult helyzettel indokolta a lépést. Hangsúlyozta: a BKV vezetése folytatja az egyeztetést a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről, ugyanakkor biztos abban, hogy nem tudnak az eddigieknél többet ajánlani.

Cáfolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy bárkit is előállítottak volna a BKV dél-pesti autóbuszgarázsából. Korábban a távirati iroda a közlekedési vállalattól származó információkra hivatkozva azt írta: egy dolgozó elvágta több busz ablakmosó folyadékának vezetékét. A rendőrség tájékoztatása szerint a BRFK munkatársai a helyszínen megvizsgálták a hibás autóbuszt, majd meghallgatták a rongálást észlelő személyzetet, és feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását a rendőrség. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a volt humánpolitikai igazgató, aki kilencoldalas vallomást tett, a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is panasszal élt. Szilágyiné Szalai Eleonórát gyanúsítottként hallgatták ki különösen nagy kárt okozó csalás miatt a bruttó 86,3 millió forint összegű végkielégítése ügyében.

Rendkívüli felmondással megszüntette a BKV Zrt. informatikai igazgatójának munkaviszonyát a közlekedési társaság. A feltételezés szerint egy 28 millió forintos informatikai szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át december 4-én egy óbudai mélygarázsban a BKV-s jogi igazgatója, akit vesztegetés közben tetten értek.

A kormányszóvivő szerint Magyarország stabilitásának megőrzését illetve megteremtését szolgálta a fontos állami szervezetek, intézmények vezetőinek kinevezése, ami gazdasági válság esetén különösen fontos. Szollár Domokos arra reagált, hogy Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: kormányra kerülésük esetén meg fogják találni annak jogszabályi eszközeit, hogy ne töltsenek be fontos funkciókat MSZP-s káderek.

A külügyminiszter szerint több ponton egyeznek a magyar kormány korábban kifejtett álláspontjával az Európai Bizottság jogi szakszolgálatának a szlovákiai nyelvtörvény végrehajtási előírásaival szemben megfogalmazott kifogásai. Balázs Péter az InfoRádióban elmondta: bár a jelentés nem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, annak ajánlásaira a jövőben elsősorban konkrét esetek kivizsgálásakor hivatkozni tudnak a magyar kormány, az EBESZ vagy a szlovákiai magyarság képviselői. Korábban a BruxInfo számolt be arról, hogy az Európai Bizottság szakszolgálata számos tartalmi és formai fenntartást fogalmazott meg a végrehajtási előírások irányelveivel szemben.

Az MSZP szerint nincs szükség modellváltásra a magyar nyugdíjrendszerben. Keller László szocialista képviselő azután beszélt erről, hogy a Fidesz korábban bejelentette: kormányra kerülése esetén a svéd, azaz a virtuális tőkésítési nyugdíjmodellt vezetné be Magyarországon. Keller László szerint most mindenki előre ki tudja számolni, hogy milyen lesz a nyugdíja, az ellenzéki párt tervei szerint viszont csak a nyugdíjba kerüléskor lehetne megtudni, hogy ki mennyit kap, és a végösszeg a gazdaság akkori állapotától függ majd.

Stabilizálódott a fogyasztói bizalom Magyarországon a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem legfrissebb közös felmérése szerint, a lakosság nagy része ezzel együtt anyagi helyzete további romlására számít. Az adatok alapján a komplex fogyasztói bizalmi index 146,1 pont volt a tavalyi negyedik negyedévben, csupán 3 tized százalékponttal alacsonyabb a harmadik negyedévi adatnál. Ez, összehasonlítva a márciusi 114,5 ponttal, az index stabilizálódását mutatja.

Átvette a stafétát az ausztriai Linztől Pécs, így mától a baranyai megyeszékhely már a gyakorlatban is Európa Kulturális Fővárosa. Páva Zsolt polgármester elmondta: Pécs felkészült a címre és mindent elkövet annak érdekében, hogy méltóképpen képviselje az európai hagyományokat és kultúrát. A baranyai megyeszékhely idén Essennel és Isztambullal közösen tölti be az Európa Kulturális Fővárosa tisztséget; a címet évente az Európai Unió Tanácsa ítéli oda legalább egy városnak.