Újinfluenza: túljutottunk a járvány csúcspontján, februárban jön a második hullám

Infostart
2010. január 6. 15:20
Az InfoRádió értesülései szerint a múlt héten 30 százalékkal csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az azt megelőző héthez képest; egyúttal lényegesen kevesebb gyermek betegedett meg a vírustól. Úgy tudjuk, a lakosság 32 százaléka már beoltatta magát H1N1 ellen. Az InfoRádió értesüléseit megerősítette az országos tiszti főorvos helyettese, aki elmondta azt is, hogy a járvány második hulláma február közepétől várható, de kisebb lesz az intenzitása.

Az előző héthez képest 30 százalékkal kevesebben, nagyjából 10700-an fordultak influenzaszerű tünetekkel az orvoshoz - mondta az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos helyettese, aki hozzátette: az influenzaaktivitás egyedül csak Zala megyében emelkedett.

Molnár Kornélia elmondta azt is: a múlt héthez képest a 15 éven aluli betegek száma tíz százalékkal csökkent, és úgy tűnik, hogy túljutottunk az újinfluenza-járvány első csúcspontján.

A szakember szerint a megbetegedések csökkenésének az oka egyrészt az iskolai szünet volt, valamint az, hogy sok munkavállaló szabadságot vett ki az év végére.

A helyettes tiszti főorvos azonban hangsúlyozta: február végétől a járvány második hullámára kell számítani, ám ennek intenzitása már kisebb lesz.

A legfrissebb adatok szerint egyébként a lakosság 32 százaléka beadatta a H1N1 vírus elleni vakcinát. Molnár Kornélia elmondta: a térítéses oltásból 60 ezren részesültek, a többi 4 millió rendelkezésre álló adagból pedig 2,7 millióan kaptak.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást