Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit tehetünk, ha baleset ér a csúszós járdán?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha valaki egy ingatlan előtt elcsúszik és megsérül, mert nem takarították el a havat a járdáról, a balesetért az ingatlan tulajdonosa a felelős. Ám ha az érintett nem hívja a rendőrséget vagy a mentőket, és tanú sem látta az esetet, akkor nehezen tudja egy esetleges per során bebizonyítani, hogy az adott helyszínen sérült meg - mondta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

A szerződésen kívüli károkozás szabályait kell figyelembe venni akkor, ha valaki egy ingatlan előtt elcsúszik és megsérül azért, mert nem takarították el a havat - közölte az InfoRádióval a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János kiemelte, hogy a polgári törvénykönyv egy speciális szabálya az épület hiányosságainál a tulajdonost teszi felelőssé a kárért.

Ha valaki megsérül a jeges, havas járdán, annak az ingatlan helyrajzi számát kell megtudnia, ezt az önkormányzatnál lehet kinyomozni. Ezt követően a földhivatalban lehet megtudni, ki a tulajdonos - mondta a szervezet elnöke.

A több lakásos társasházaknál a tulajdonosok egyaránt felelősek a károkozásért - tette hozzá Bánáti János, aki szerint ilyen esetben nem lehet egyszerű perre számítani. Ha nem hívják a rendőrséget vagy a mentőket, és tanú sem látta az esetet, nehezen lehet egy esetleges per során bebizonyítani, hogy az adott helyszínen sérült meg valaki - közölte.

Bánáti János elmondta: az épület tulajdonosa a felelős akkor is, ha a tetőről lehulló jégdarabok okoznak balesetet.

Hanganyag: Sigmond Árpád