A vártnál kisebb a tavalyi államháztartási hiány - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2010. január 5. 21:07
A vártnál kisebb a tavalyi államháztartási hiány. Rendkívüli ülést tart pénteken a kormányzati benzintender ügyében a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. Úgynevezett szuperkontroll-csoportokat hoz létre a BKV az autóbuszok állapotának dokumentálására.

A pénzügyminiszter szerint várhatóan teljesül az államháztartás tavalyi, GDP-arányosan 3,9 százalékos eredményszemléletű hiánycélja, mivel a pénzforgalmi deficit - önkormányzatok nélkül - 0,2 százalékkal kisebb, 3,6 százalék lett. Oszkó Péter hozzátette: a megalapozott értékelésre az eredményszemléletű mérlegnél még néhány hetet várni kell. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a vártnál kisebb pénzforgalmi hiány elsősorban annak köszönhető, hogy a bevételek összességében túlteljesültek, a központi intézmények kiadásai pedig a tervezett szerint alakultak. Oszkó Péter közölte: főként az áfából és a fogyasztáshoz kapcsolódó adókból folyt be nagyobb összeg a vártnál, a társasági adó esetében azonban elmarad a bevétel a korábban előrejelzettnél. Szólt arról is, hogy a legújabb fejlemények ismeretében is változatlannak tekinti a kormány az idei hiánycélokat; az eredményszemléletű államháztartási deficit mértékét továbbra is a GDP 3,8 százalékára várja a kabinet.

Rendkívüli ülést tart pénteken a kormányzati benzintender ügyében a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. A távirati iroda úgy tudja: az ülést fideszes képviselők kezdeményezésére hívták össze. A kormányszóvivő december 30-án jelentette be, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervezetek egységes tankolásáról szóló tendert. Szollár Domokos később azt is közölte, hogy a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és több más, stratégiailag kiemelten fontos intézmény továbbra is a Mol-tól veszi az üzemanyagot. Korábban a Fidesz és az MDF is kifogásolta a tender eredményét. A legnagyobb ellenzéki párt arra emlékeztetett, hogy a jogszabályok szerint a rendőrség, a rendvédelmi szervek, valamint a szolgálatok csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltatótól vásárolhatnak üzemanyagot.

Úgynevezett szuperkontroll-csoportokat hoz létre a BKV az autóbuszok állapotának dokumentálására. A cég kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: a bizottságok közlekedési, műszaki, humán és jogi szakemberekből állnak, és ha indokolatlan szolgálatmegtagadást vagy más mulasztást tapasztalnak, akkor a BKV azonnal elbocsátja az érintett munkavállalót. Székelyné Pásztor Erzsébet közölte: a menedzsment továbbra is úgy véli, hogy illegális sztrájkot folytat a dolgozók egy része. Szólt arról is, hogy átcsoportosításokkal és az alvállalkozók nagyobb arányú bevonásával próbálnak javítani a buszközlekedésen. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Megismételte: a buszsofőrök szabályosan, a munka törvénykönyvének megfelelően járnak el, a kontrollcsoportok tevékenységét pedig megfélemlítésnek tartják.

Stratégiai ágazattá kell nyilvánítania a sportot a következő kormánynak - mondta a Fidesz elnöke, miután a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaival tárgyalt. Orbán Viktor hangsúlyozta: nemzeti ügynek kell tekinteni, hogy Magyarország az olimpiai éremtáblázat első tíz helyezettje között szerepeljen. Hozzátette, hogy ehhez meg kell teremteni az előfeltételeket, vagyis ha más országok képesek a költségvetésük 1 százalékát a sportra fordítani, akkor ezt Magyarországnak is meg kell tennie. Emlékeztetett arra: jelenleg az állam a büdzsé 0,2 százalékának megfelelő összeggel támogatja a sportot. A területért is felelős önkormányzati miniszter úgy reagált: ha a büdzsé 1 százalékát a sportra fordítanák, akkor más területektől kellene pénzt elvonni. Varga Zoltán hozzátette: a kormány célja, hogy a sport ne legyen a válság vesztese, ezért nőtt a támogatás 25 százalékkal.

Az egy évvel korábbinál 31 és fél százalékkal több, összesen 15.066 cég ment tönkre tavaly Magyarországon - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cég stratégiai igazgatója az InfoRádióban azt mondta: arra a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy egy évben kevesebb új céget alapítsanak, mint az azt megelőzőben, 2009-ben viszont ez történt. Csorbai Hajnalka arról is beszélt, hogy a felszámolásoknál nagyobb ütemben, 44 százalékkal nőtt, és csaknem 14 ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma.

Csaknem negyed évszázadig tartó tiltás után ismét beutazhatnak az Egyesült Államokba HIV-fertőzött külföldiek, miután feloldották a 22 éve életbe léptetett beutazási és bevándorlási tilalmat. A döntést már októberben bejelentette az amerikai elnök. Barack Obama azt mondta: a tiltás bevezetését nem tények, hanem a félelem indokolta. Az új szabályozás alapján 2012-ben az Egyesült Államok is házigazdája lehet az AIDS-világkonferenciának, amelyet AIDS-kutatók, politikusok és aktivisták részvételével tartanak kétévente.