eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Véleményt kér az Alkotmánybíróságtól az államfő - a nap legfontosabb hírei

Megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényt a köztársasági elnök. Az államfő szintén megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak a módosított közoktatási törvényt.

Az első jogszabály a magánnyugdíj új rendszerét kívánja létrehozni, megszüntetve a jelenleg működő magán-nyugdíjpénztárakat. Sólyom László elsősorban azt kifogásolja, hogy az érintettek nem kapnak lehetőséget a kötelező társadalombiztosításba való visszalépésre, ha úgy érzik, a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket. Az államfő szintén megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak a módosított közoktatási törvényt. Az új rendelkezések egyike korlátozná az iskolafenntartók intézményvezető-kinevezési jogát, korlátozott vétójogot adva a nevelőtestületnek. Sólyom László alkotmányellenesnek találta, hogy ezt a szabályt nem tartalmazza az önkormányzati törvény.

BKV: nincs megállapodás

Továbbra sincs megállapodás a kollektív szerződésről és a január 12-étől tervezett, határozatlan idejű sztrájk esetén nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről a BKV-nál. A tárgyalásokat szerdán folytatják. A sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: elfogadnák a cégvezetés béren kívüli juttatásokra vonatkozó ajánlatát, de az év végi járandóságokban még nincs egyezség. Nemes Gábor elfogadhatatlannak nevezete, hogy a BKV célja a dolgozóknak járó juttatások lefaragása. A közlekedési társaság kommunikációs igazgatója az InfoRádióban arról beszélt, hogy a követelések teljesítése több mint 500 millió forint plusz kiadást jelentene, amit mostani helyzetében nem tehet meg a cég. Székelyné Pásztor Erzsébet hangsúlyozta: többet ajánlottak, mint amit a munkatörvénykönyve előír, és - mint mondta - az eddigi juttatások sem járnak automatikusan a munkavállalóknak, arról kétoldalú egyeztetéseken kell megállapodni. Közben a BKV azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön: hétfőn miért nem indult el a szokásosnál több busz.

Stagnálást várnak az idei évre az elemzők

Elemzők szerint a tavalyi 6,5 százalékos visszaesés után az idén valószínűleg stagnál a magyar gazdaság, de 2010. második felében már megkezdődhet a növekedés. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke úgy vélte: a múlt év utolsó negyedévében éves alapon 4-5 százalékos lehet a visszaesés, de a harmadik negyedévhez képest már enyhe növekedést mutat majd a GDP. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója azt mondta: az első félévben még - éves szinten - 1-2 százalékos visszaesés várható, a második félévben viszont már hasonló mértékű növekedésre számítanak. Az Ecostat decemberi prognózisa szerint a GDP még 0,3 százalékkal csökken az idén, míg az elmúlt év egészére 6,3 százalékos visszaesést vár a gazdaságkutató intézet. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank 0,6 százalékos GDP csökkenést prognosztizál 2010-re, akárcsak az Európai Unió és az IMF; a Költségvetési Tanács előrejelzése -0,5 százalék, az OECD ennél nagyobb, egy százalékos visszaesést vár.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán négy forinttal emeli a benzin, és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. A portál szerkesztője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagos ára így 317 forint lesz, míg a gázolajé 297 körül alakul, az újabb emelést a forint árfolyamának ingadozása indokolja. Vultúr Csaba emlékeztetett: a magyar olajtársaság egy hete emelte a 95-ös benzin árát hat forinttal, a gázolajét pedig négy forinttal, de január elsején a jövedéki adó növekedése miatt is módosultak már az árak. Hangsúlyozta: négy napon belül így átlagosan a benzin ára 24, a gázolajé 16-17 forinttal emelkedett.

Soron kívüli EU-csúcs


Soron kívüli találkozót tartanak február 11-én a közösség tagországainak állam- és kormányfői - jelentette be Brüsszelben az Európai Unió elnöke. Az állam- és kormányfői tanácsot is felügyelő Herman Van Rompuy azt mondta: a találkozó célja a gazdasági fellendülés megindításának gyorsítása, valamint a nemzetközi válság következményeinek további enyhítése.

Nem blokáddal tiltakoznak a fuvarozók

Szlovákiában nem vették blokád alá a benzinkutakat a teherfuvarozók, ehelyett a töltőállomásokon aláírásokat gyűjtve tiltakoznak az elektronikus útdíj bevezetése ellen. A teherszállítók azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik, emellett rossz minőségű utakon is fizetni kell.

Átadták Dubajban a világ legmagasabb épületét

Dubajban átadták a világ jelenleg legmagasabb épületét. A korábban Dubaji Toronyként emlegetett, a megnyitóra már az uralkodó, Kalifa ben Szaid al-Nahajan sejk nevét viselő Kalifa Torony 828 méter magas, ezzel túlszárnyalja az eddigi rekorder tajvani Tajpej 101-torony 509 méteres magasságát. Az építési munkálatok 2004-ben kezdődtek, és a beruházás magában foglalja a felhőkarcolót övező 500 hektáros terület fejlesztését is. A teljes költség csaknem 20 milliárd dollár, vagyis megközelíti a 3800 milliárd forintot.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×