Továbbra sincs megállapodás a BKV-nál

Infostart
2010. január 4. 15:24
A hétfői tárgyaláson sem született megállapodás a BKV vezetése és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, illetve a január 12-én kezdődő, határozatlan idejű sztrájkról - mondta az InfoRádiónak a sztrájkbizottság vezetője. Nemes Gábor hozzátette: a munkáltató továbbra is le akarja faragni a dolgozóknak járó juttatásokat. A közlekedési vállalat kommunikációs igazgatója szerint viszont elfogadhatatlan a szakszervezetek ajánlata, mert az fél milliárd forintos többletkiadással járna.

A hétfői tárgyaláson sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, illetve a január 12-étől esedékes, határozatlan idejű sztrájk esetén nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről - mondta az InfoRádiónak Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Kiemelte: bár a BKV előállt egy ajánlattal és erre válaszul a szakszervezetek is tettek egy kompromisszumos javaslatot, egyezségre nem sikerült jutni, így nincs előrelépés az ügyben. Az egyeztetések szerdán folytatódnak.

Megszűnt a lojalitás a BKV dolgozóiban a cég iránt, ezért hétfő reggel több száz busz nem ment ki a garázsból - mondta a sztrájkbizottság szóvivője.

Nemes Gábor közölte: az alkalmazottak kollektív szerződés hiányában a munka törvénykönyve szerint dolgoztak, és annak minden egyes pontjához, előírásához szigorúan ragaszkodtak. A dolgozók ezzel azt demonstrálták, hogyan működik a BKV a munka törvénykönyve szerint. Az emberek megelégelték azt is, hogy a rossz munkakörülmények mellett most a juttatásaikat is csökkenteni akarják - tette hozzá.

Kifejtette: szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy egy buszt hogyan és milyen feltételekkel lehet forgalomba adni. Ha a 65 pontos lista áttekintésekor valamilyen problémát találtak, akkor - annak ellenére, hogy a sofőrök időben jelentkeztek és igényeltek buszt a diszpécsernél - a járműveket nem engedték forgalomba, hanem átvizsgálásra küldték azokat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közlése szerint hétfő reggel egyes garázsokból a buszok fele sem állt forgalomba, számos vonalon (27, 112, 136E, 203, 233E, 272) el sem indult reggel a közlekedés vagy a 7-8 perc helyett több mint egy órát kellett várni a járatokra.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak: borulhat a teljes menetrend is.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt ez nem lépett életbe. Mivel nem sikerült megállapodni a cég vezetésével, az érdekképviseletek jelentős része bejelentette, hogy január 12-től határozatlan idejű sztrájkot tartanak.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: azért elfogadhatatlan a szakszervezetek ajánlata, mert az mintegy fél milliárd forintos többletkiadással járna.

Hanganyag: Szabó S. gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Székelyné Pásztor Erzsébet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást