Még négy millióan kaphatják el az új vírust Magyarországon

Infostart
2010. január 4. 18:00
Az utóbbi napokban csökkent az új típusú influenza miatt kórházba kerültek száma, ám a súlyos esetek aránya továbbra is magas - mondta az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc szerint január közepén derül ki, túl vagyunk-e a járvány első hullámán.

Az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában már a járvány második hulláma betegíti meg az embereket. Ha Magyarországon tovább csökken az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma, akkor elmondható, hogy túl vagyunk a járvány első hullámán - mondta az InfoRádiónak Falus Ferenc.

Az országos tiszti főorvos hozzátette: február-márciusban biztosan lehet számítani a második hullámra, ugyanis a világjárvány addig nem múlik el, amíg a lakosság 70 százalékát el nem érinti a fertőzés.

Magyarországon eddig a lakosság kevesebb, mint harmada kapott oltást, azt pedig a napokban tisztázzák a szakemberek, hogy pontosan hányan estek már át az új típusú influenzán. Számuk fél és másfél millió közé tehető, így még közel négy4 millió ember kaphatja el a vírust.

A szakember elmondta azt is: a járvány mindig fogékonnyá teszi az embereket további betegségekre, az utóbbi időben például nőtt az agyhártyagyulladásban szenvedők száma.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást