eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Benzintender: a Fidesz szerint a kormány tudatosan megsértette a magyar érdekeket

A Fidesz szerint a kabinet a magyar érdekeket tudatosan sértve hozott döntést a kormányzati benzintender ügyében: "a magyar adófizetők pénzéből a kormány az osztrák céget - az OMV-t - és annak tulajdonosát, az osztrák államot akarta támogatni".

Kontrát Károly, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes tagja hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az üzemanyag-pályázattal veszélybe került a rendőrautók megtankolása. "Kik nem voltak tisztában azzal (...) a jogszabályi előírással, hogy a rendőrség csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló cégnél tankolhat?" - tette fel a kérdést a politikus, aki szerint átgondolatlanul, kapkodva írták ki a tendert, amit aztán "gyorsan vissza is kellett vonni".

A fideszes képviselő megjegyezte: Fehérgyarmatról például Nyíregyházára kellene menniük tankolni, vagyis oda-vissza mintegy 140 kilométert kellene megtenniük a rendőrautóknak.

Az ügy részleteiről szólva felidézte: a kormány december 19-én jelentette be, hogy az OMV-vel köt szerződést a kormányzati gépjárművek tankolására. Ezután kiosztották az OMV-kártyákat az érintett szervezeteknek, így a rendőrségnek, a titkosszolgálatoknak, a mentőknek és a tűzoltóknak is. Az érintett rendőrkapitányságok vezetői azonban, amikor kézbe vették a kártyát, "akkor döbbentek rá, hogy ez a döntés nem megtakarítást fog eredményezni (...), hanem többletkiadást", hiszen gyakran 100-120 kilométert kellene utazni egy tankolásért - mondta.

Kontrát Károly szerint a tavalyi év utolsó napján "érte el a tetőpontját ez a válsághelyzet", amikor a rendőrség parancsnokai azt látták, hogy az OMV-kártyákat visszaveszik tőlük, a Mollal kötött szerződésük pedig 2009. december 31-ével lejárt. Azaz január 1-jén nem volt biztosított az érintett szervek autóinak tankolása - mutatott rá.

Közölte: a rendőrség vezetőinek most sikerült egy olyan szóbeli megállapodást kötniük, hogy a napi árnál 14-15 forinttal olcsóbban tankolhatnak a Molnál. Ez a helyzet addig marad így, amíg a közbeszerzést jogszerűen le nem bonyolítják - tette hozzá.

Kérdésre elmondta, ha az érintett szervek megkeresik az illetékes parlamenti bizottságot a közbeszerzés lebonyolítása ügyben, a Fidesz támogatni fogja, hogy "a nemzeti érdekeknek megfelelő döntés megszülethessen ezekben a kérdésekben".

Arra a kérdésre, jelenthet-e kockázatot, hogy az OMV birtokába került az összes fontos állami szerv autóinak rendszáma, Kontrát Károly úgy reagált: nemzetbiztonsági szakértők szerint ez jelenthet kockázatot.

Szollár Domokos kormányszóvivő december 30-án tudatta az MTI-vel, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Molnál.

Másnap Kontrát Károly az MTI-nek azt mondta, hogy a hozzájuk érkező információk szerint nagy a bizonytalanság a rendőrségen belül a kormányzati üzemanyagtender eredménye miatt. A politikus emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a rendőrség, a rendvédelmi szervek, valamint a szolgálatok csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltatótól vásárolhatnak üzemanyagot. Magyarországon egy ilyen cég van, a Mol, amellyel a rendőrségnek ez év december 31-éig volt érvényes szerződése.

Január 2-án Szollár Domokos kijelentette, hogy a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők továbbra is Molnál tankolnak. A kormányszóvivő szavai szerint mintegy ezer intézmény fog az OMV-nél tankolni, mert ott sokkal olcsóbb az üzemanyag. Azonban azok az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, stratégiailag pedig kiemelten fontosak - 29 ilyet azonosított a kormányzat - továbbra is a Molnál fognak tankolni, ugyanis a Mol az egyedüli üzemanyag-szolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll.

Ugyanaznap Kontrát Károly úgy reagált a hírre, hogy a kormányszóvivő megpróbálta félrevezetni az embereket, ugyanis a rendőrségre is vonatkozott volna a kormány benzintenderterve, ki is osztották az OMV-kártyákat a rendőröknek.

Az ügyben az MDF is megszólalt. Vasárnap a párt rendészeti kabinetjének vezetője, Dézsi Mihály azt mondta: a kormányzati benzintender-tervezet felelőtlen volt, nem vett figyelembe nemzetbiztonsági szempontokat; a tender miatt sérült a nemzetbiztonsági érdek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×