eur:
394.78
usd:
372.02
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Több mint ezer kilométeren van árvízi védekezés

Magyarország folyóin vasárnap több mint ezer kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség érvényben; a Tisza Tivadarnál tetőzött hajnalban, a folyó felső szakasza már apad, a Fehér-Körösön intenzíven árad - derül ki a Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) internetes oldalán található összefoglalóból.

A www.vizugy.hu szerint harmadfokú a készültség a Fekete-Körösön 36 kilométeren és a Tarnán a meghibásodott zsilip miatt 13 kilométeren, másodfokú készültség a Túron, a Fehér-, a Kettős-Körösön összesen 158 kilométeren, és elsőfokú a készültség a Bodrogon, a Tiszán az országhatártól Tiszafüredig, a Lónyai-csatornán, a Krasznán, a Szamoson, a Berettyón és a Sebes-Körösön, összesen 830 kilométeren.

A Tisza felső szakasza apad, Tivadarnál hajnalban tetőzött 504 centiméteren, alatta még árad. Vásárosnaménynál ma 730 centiméteren várható a tetőzés, Dombrádnál 3-4-én, 650 centiméteren.

A Túr Garbolcnál szombat éjszaka tetőzött 440 centiméterrel, elkezdődött az apadás. Sonkádnál még árad a folyó.

A Szamos romániai szakaszán Désnél szombat reggel, Csengernél vasárnap reggel tetőzött, Tunyogmatolcsnál még árad a folyó, itt várhatóan hétfőn tetőzik.

A Kraszna Domahidánál reggel 549 centiméterrel tetőzött, elkezdődött a lassú apadás. A folyó hazai szakasza még árad, a folyó várhatóan vasárnap tetőzik Ágerdőmajornál.

A Bodrog folyón folytatódott a lassú apadás, az elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van.

A Fekete-Körösön továbbra is harmadfokú a készültség, az anti vízmércénél vasárnap várható a tetőzés. A szombaton működésbe lépett két romániai árvízi szükségtározó működése nagymértékben hozzájárul a Fekete-Körös vízhozamának csökkentéséhez.

A Fehér-Körös intenzíven árad, még másodfokú készültségi szinten van a vízállás, a leérkező árhullám és a Kettős-Körös visszaduzzasztása következtében január 4-én a délutáni órákban következhet be a tetőzés Gyulánál 650-700 centiméteres szinttel.

A Kettős-Körösön az éjszaka másodfokú készültséget kellett elrendelni.

A Berettyó és a Sebes-Körös árhulláma jelenleg csak elsőfokú szint közeli vízállásokat eredményez, de az alsó szakaszokon a visszaduzzasztó hatás következtében a másodfokú szintek fölé is emelkedhetnek a vízállások.

A Hármas-Körös felső szakaszán várhatólag vasárnap éri el az elsőfokú készültséget a folyó vízszintje.

Az időjárás-előrejelzés szerint hétfőn számottevő csapadék még nem valószínű, majd keddtől délnyugat felől egyre nedvesebb, és átmenetileg enyhébb levegő áramlik a vízgyűjtők fölé, többfelé kell csapadékra számítani, eleinte havazás, majd egyre inkább eső várható. Ezekben a napokban elsősorban a meleg légtömegben, illetve a két légtömeg határán, a front mentén várható nagyobb mennyiségű csapadék, egyes vízgyűjtőkön 12 óra alatt a 10 milliméter is meghaladja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×