eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Mount Everestet megmászó Erőss Zsolt az egyik, Szlovákiában megsérült magyar - a nap hírösszefoglalója

2011-től számít a gazdasági növekedés beindulására a miniszterelnök; a Fidesz szerint a kormány félrekezelte a válságot. Súlyosan megsérült az a három magyar hegymászó, akiket lavina sodort el tegnap este a Magas-Tátrában. Áradnak a kelet-magyarországi folyók, az országban összesen már több mint 1200 kilométeren van készültség

Fegyelmezett gazdálkodás esetén 2011-től számít a gazdasági növekedés beindulására a miniszterelnök. Bajnai Gordon a távirati irodának adott interjúban úgy vélte: 3 és fél, 4 százalékos növekedés is elérhető lesz, és szigorú költségvetés, valamint további fontos átalakítások mellett tartóssá válhat a javulás. A miniszterelnök úgy fogalmazott: gazdaságilag stabil, biztonságos állapotban adják át a következő kabinetnek az országot. Hangsúlyozta: a következő kabinetnek arra kell mandátumot szereznie a választóktól, hogy folytatja az ország modernizálását és versenyképesebbé tételét. A Fidesz szóvivője úgy reagált: az MSZP-kormány megszorításokkal akarta kezelni a válságot, de a gazdasági visszaesés és a munkanélküliség tovább nőtt. Szijjártó Péter hozzátette: a Bajnai-kabinet a januári adó- és áremelésekkel további terheket rakott az emberekre.

Az idén is bekerült a bécsi tőzsde fenntarthatósági részvényindexébe az OTP Bank. A pénzintézet tájékoztatása szerint az egy éve indított indexet 16 részvény alkotja; közülük legnagyobb részesedése - több mint 20 százalékkal - az OTP-nek van, míg a Magyar Telekomnak több mint 9 százaléka van. Az indexbe a közép-kelet-európai régió azon tőzsdén jegyzett vállalatai kerülhetnek be, amelyek egy független osztrák tanácsadó cég társadalmi, környezeti és gazdasági szempontokat figyelembe vevő fenntarthatósági elemzése alapján a legjobb értékelést kapták.

A Magyar Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke szerint az idén is folytatni kell a kormány által támogatott munkahelymegőrző programokat. Rolek Ferenc azt mondta: az idei első félév nehéz lesz a magyar vállalkozásoknak, közülük több csődbe mehet. Úgy fogalmazott: az idei adóváltozások lényegében nem változtatnak a vállalkozások helyzetén, mert a munkát terhelő adók csökkentése mellett jelentősen emelkedett a többi között a rehabilitációs járulék.

Súlyosan megsérült az a három magyar hegymászó tegnap este a Magas-Tátrában. Egyikük a korábban a Mount Everestet is megmászó Erőss Zsolt. Sikerült kiszabadulniuk a hó fogságából, majd egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot. A havazás és az erős szél miatt végül nem helikopter, hanem 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult értük. A három magyart gerinc- és végtagsérülésekkel a poprádi kórházban ápolják; a kassai magyar konzul azt mondta: a sérülteket holnap hazahozzák Magyarországra. A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokozatú skálán.

Áradnak a kelet-magyarországi folyók, az országban összesen már több mint 1200 kilométeren van készültség. Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak elmondta: várhatóan egy héten belül valamennyi szakaszon levonulhat az árhullám. Szólt arról is, hogy a térségben több mint 10 ezer hektár földet borít belvíz, emiatt már 7 szakaszon másodfokú a készültség.

Országszerte több mint 100 riasztást kaptak a tűzoltók a tegnapi viharos erejű szél miatt, senki nem sérült meg. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a legtöbb bejelentés a fővárosból és Baranya megyéből érkezett. Hozzátette: elsősorban fakidőlések, leszakadt faágak okoztak problémát.

Egy jemeni terrorelhárító egység létrehozásáról állapodott meg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. A növekvő terrorfenyegetettség miatt Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit kormányfő több alkalommal is egyeztetett a szükséges intézkedésekről. A két politikus egyetértett abban, hogy a jövőben nagyobb támogatást adnak a jemeni parti őrségnek is. Az amerikai elnök korábban azt mondta: az al-Kaida terrorszervezet az arab-félszigeten, a többi között Jemenben képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×