A Mount Everestet megmászó Erőss Zsolt az egyik, Szlovákiában megsérült magyar - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2010. január 3. 21:48
2011-től számít a gazdasági növekedés beindulására a miniszterelnök; a Fidesz szerint a kormány félrekezelte a válságot. Súlyosan megsérült az a három magyar hegymászó, akiket lavina sodort el tegnap este a Magas-Tátrában. Áradnak a kelet-magyarországi folyók, az országban összesen már több mint 1200 kilométeren van készültség

Fegyelmezett gazdálkodás esetén 2011-től számít a gazdasági növekedés beindulására a miniszterelnök. Bajnai Gordon a távirati irodának adott interjúban úgy vélte: 3 és fél, 4 százalékos növekedés is elérhető lesz, és szigorú költségvetés, valamint további fontos átalakítások mellett tartóssá válhat a javulás. A miniszterelnök úgy fogalmazott: gazdaságilag stabil, biztonságos állapotban adják át a következő kabinetnek az országot. Hangsúlyozta: a következő kabinetnek arra kell mandátumot szereznie a választóktól, hogy folytatja az ország modernizálását és versenyképesebbé tételét. A Fidesz szóvivője úgy reagált: az MSZP-kormány megszorításokkal akarta kezelni a válságot, de a gazdasági visszaesés és a munkanélküliség tovább nőtt. Szijjártó Péter hozzátette: a Bajnai-kabinet a januári adó- és áremelésekkel további terheket rakott az emberekre.

Az idén is bekerült a bécsi tőzsde fenntarthatósági részvényindexébe az OTP Bank. A pénzintézet tájékoztatása szerint az egy éve indított indexet 16 részvény alkotja; közülük legnagyobb részesedése - több mint 20 százalékkal - az OTP-nek van, míg a Magyar Telekomnak több mint 9 százaléka van. Az indexbe a közép-kelet-európai régió azon tőzsdén jegyzett vállalatai kerülhetnek be, amelyek egy független osztrák tanácsadó cég társadalmi, környezeti és gazdasági szempontokat figyelembe vevő fenntarthatósági elemzése alapján a legjobb értékelést kapták.

A Magyar Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke szerint az idén is folytatni kell a kormány által támogatott munkahelymegőrző programokat. Rolek Ferenc azt mondta: az idei első félév nehéz lesz a magyar vállalkozásoknak, közülük több csődbe mehet. Úgy fogalmazott: az idei adóváltozások lényegében nem változtatnak a vállalkozások helyzetén, mert a munkát terhelő adók csökkentése mellett jelentősen emelkedett a többi között a rehabilitációs járulék.

Súlyosan megsérült az a három magyar hegymászó tegnap este a Magas-Tátrában. Egyikük a korábban a Mount Everestet is megmászó Erőss Zsolt. Sikerült kiszabadulniuk a hó fogságából, majd egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot. A havazás és az erős szél miatt végül nem helikopter, hanem 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult értük. A három magyart gerinc- és végtagsérülésekkel a poprádi kórházban ápolják; a kassai magyar konzul azt mondta: a sérülteket holnap hazahozzák Magyarországra. A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokozatú skálán.

Áradnak a kelet-magyarországi folyók, az országban összesen már több mint 1200 kilométeren van készültség. Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak elmondta: várhatóan egy héten belül valamennyi szakaszon levonulhat az árhullám. Szólt arról is, hogy a térségben több mint 10 ezer hektár földet borít belvíz, emiatt már 7 szakaszon másodfokú a készültség.

Országszerte több mint 100 riasztást kaptak a tűzoltók a tegnapi viharos erejű szél miatt, senki nem sérült meg. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a legtöbb bejelentés a fővárosból és Baranya megyéből érkezett. Hozzátette: elsősorban fakidőlések, leszakadt faágak okoztak problémát.

Egy jemeni terrorelhárító egység létrehozásáról állapodott meg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. A növekvő terrorfenyegetettség miatt Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit kormányfő több alkalommal is egyeztetett a szükséges intézkedésekről. A két politikus egyetértett abban, hogy a jövőben nagyobb támogatást adnak a jemeni parti őrségnek is. Az amerikai elnök korábban azt mondta: az al-Kaida terrorszervezet az arab-félszigeten, a többi között Jemenben képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet.