A politológus értékel: A Jobbik a parlamentben is megmarad a radikális retorikánál

Infostart
2010. január 2. 20:00
A Jobbik a Parlamentbe jutva sem fog változtatni a retorikáján és a politikai eszköztárán, mert abban bízik, hogy az új ciklus első fájdalmas lépései miatt kiábránduló szavazókat ezzel saját bázisához csatolhatja - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Ahol alacsony a társadalom bizalma a fennálló rendszerben, ott megerősödnek a szélsőséges pártok - mutatott rá Böszörményi Nagy Gergely a Jobbik megerősödésének okaira. Szavai szerint ugyanakkor a mai magyar politikában nem csak az a probléma, hogy az emberek elégedetlenek a szocialista kormányzással, hanem hogy az elmúlt 20 év ígéreteit nem látják teljesülni. Sokak magával a demokratikus berendezkedéssel elégedetlenek.

A választók ugyanakkor csak hiteles, jó kormányzással beszélhetők le a szélsőségekről. Ez azonban több éves munka eredménye lehet.

Böszörményi Nagy Gergely szerint a Jobbik a parlamentbe jutva sem változtat majd retorikáján. Mint mondta, ez a párt a MIÉP-hez képest más eszköztárral rendelkezik, más ideológiai háttérrel, más generációt vonz. A parlamentben ráadásul megszólíthatja majd a Fideszben csalódott szavazókat is, ez azonban igényli a radikális hangvételt.

Hozzátette: bár a plenáris üléseken vagy a bizottságokban nehezebb radikális üzeneteket kommunikálni, a hangos, erőteljes ellenzéki szerepüket minden bizonnyal nem adják fel.

MDF, SZDSZ, LMP

Bokros Lajos megnyerése az MDF-nek képes volt semlegesíteni a párt vezetőit érintő botrány, az UD Zrt. ügy néven elhíresült eset negatív hatásait - értékelte az ellenzéki párt idei tevékenységét a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely szerint 2009 hozadéka az is, hogy az SZDSZ ma Magyarország egyik legrosszabb márkájának számít.

Mint mondta, Magyarországon olyan sok a korrupciós botrány, hogy az emberek ingerküszöbe sokkal magasabb, mint más országokban. Ennek is köszönhető, ha az UD Zrt.-botrány alig vetette vissza az MDF támogatottságát, sőt Bokros Lajos miniszterelnök-jelölti szerepe növelte azt.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint valószínűleg Bokros Lajosnak is köszönhetően a kis pártok közül egyedül azMDF-nek van esélye arra, hogy tajga legyen a következő parlamentnek.

A párt ugyanakkor az elmúlt években - a miniszterelnök-jelöltjén kívül - nem tudott olyan kezdeményezéssel előállni, amellyel tartósan a hírgenerálók közé kerülhetett volna.

Böszörményi Nagy Gergely szerint valószínűsíteni lehet, hogy az SZDSZ a választások után eltűnik a politikai palettáról, hiszen jelenleg nem látszik olyan ütőképes utódszervezete sem, amely komoly választási alternatívát jelentene.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
100101 BEL1 0700 politológus évértékelõ, kampány-elõretekintõ DHZS
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást