eur:
394.28
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei

A személyi jövedelemadó csökkentését nevezte a legfontosabb jövő évi változásnak a kormányszóvivő. Szollár Domokos azt mondta: az alsó adókulcs 17, a felső pedig 32 százalékra csökken, míg az alsó sávhatár 5 millió forintra emelkedik.

Hangsúlyozta: a munkavállalók után fizetendő járulék 5 százalékponttal mérséklődik, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A szóvivő hozzátette: ezzel egy időben emelkedik a jövedéki adó. A Fidesz szerint a kormány az embereknek nemcsak az idei évét rontja el az áremelésekkel és a megszorításokkal, hanem megnehezíti a következő esztendőt is. Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője úgy fogalmazott: a családoknak egyszerre emelkednek a kiadásai és csökkennek a bevételei, ami drámai hatással járhat.

Fidesz: nagy a bizonytalanság a rendőrségen belül

A Fidesz értesülései szerint nagy a bizonytalanság a rendőrségen belül, és akár meg is bénulhat a testület működése a kormányzati üzemanyagtender eredménye miatt. Kontrát Károly, az ellenzéki párt politikusa ezzel a kormányszóvivő bejelentésére reagált. Szollár Domokos szerdán azt közölte, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Molnál. Kontrát Károly emlékeztetett: a jelenlegi jogszabályok szerint a rendőrség, a rendvédelmi szervek, illetve a szolgálatok csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltatótól vásárolhatnak üzemanyagot, és Magyarországon a Mol az egyetlen ilyen cég.

Tíz évre szóló lakáspolitikát dolgoz ki a Fidesz

Kormányra kerülése esetén tíz évre szóló lakáspolitikát dolgoz ki a Fidesz, és létrehoz egy olyan szervezetet, amely a döntéshozóknál megfelelően képviseli az építőipartól a lakásépítésen át az ingatlanok bérbeadásig terjedő szférát. Mádi László, az ellenzéki párt lakáspolitikusa elmondta: évente 40 ezer lakás átadására lenne szükség, ezzel szemben 2010-ben 20 ezernél kevesebb lakás kap majd használatbavételi engedélyt. Úgy vélte: a kilábalást egy olyan lakáspolitika alapozhatja meg, amely beágyazódik a gazdaság- és szociálpolitikába.

Újabb két ember halt meg új típusú influenzában

Újabb két ember halt meg a H1N1-es vírus szövődményei miatt - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. A tájékoztatás szerint egy krónikus veseelégtelenségben szenvedő nő és egy férfi halálát okozta az új típusú influenza. Jelenleg 30 embert kezelnek a H1N1-es vírus miatt a szegedi klinikán, közülük heten vannak lélegeztető-gépen.

Ideiglenesen helyreállították a Tarnóca védvonalait

Ideiglenesen helyreállították a megsérült védvonalat a Tarnócán - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője. Csont Csaba elmondta: a szerdán átszakadt zsilip körül úgynevezett szádfalat építettek. Hangsúlyozta: a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a zsilip és a töltés végleges helyreállításáig fenntartják. Az észak-magyarországi folyók többségén közben levonult az áradás; csak a Bodrogon van elsőfokú készültség.

200 pontot esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 200 pontos csökkenéssel 21.227 ponton zárta az évet, ez 0,94 százalékos csökkenés a szerdai záró értékhez képest. A BUX egy év alatt 73,4 százalékkal emelkedett, és az előző évi záró értékénél 8.985 ponttal magasabban állt 2009 utolsó kereskedési napján.

137 újságírót öltek meg világszerte

A Nemzetközi Újságíró Szövetség adatai szerint 2009-ben 137 újságírót, illetve médiaalkalmazottat öltek meg világszerte. A szervezet elnöke közölte: ez a szám 28-cal nagyobb, mint a 2008-as adat. Jim Boumelha elmondta: a 137 megölt médiaalkalmazott közül 113-an kifejezetten közvetlen célpontjai voltak a gyilkosságnak, 24-en pedig munkájuk végzése közben szenvedtek halálos sérülést. A legtöbb halálos áldozatot a Fülöp-szigeteken követelte egy novemberi mészárlás, amelyben 31 újságíró vesztette életét.

Öngyilkos lett a finnországi ámokfutó

Finnországban öngyilkos lett az a férfi, aki 4 embert lőtt le egy espoo-i bevásárlóközpontban. A 43 éves elkövető a bűncselekmény után volt feleségével és önmagával is végzett, holttestüket a rendőrség találta meg. Finnországban 3 éven belül ez volt a harmadik olyan bűncselekmény, amelyben több embert lelőttek. 2007-ben és 2008-ban is egy iskolai ámokfutó gyilkolt, ezután szigorították a fegyverviselés szabályait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×