eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mit tegyünk, ha a petárdázás miatt elszökik a kutyánk?

A szilveszteri petárdáktól, tűzijátékoktól megriadt kisállatok sokszor megszöknek, elkóborolnak - mondta az InfoRádiónak a Noé Állatotthon sajtóreferense. Schneider Kinga hozzátette, ebben az időszakban több állatotthon ügyeletet tart, hogy befogadhassa és a gazdájukhoz visszajuttathassa az elveszett állatokat.

Annak ellenére, hogy tilos, már karácsony előtt folyamatos a petárdázás, ami szilveszter éjszakáján tetőzik. Nagyon sok állat retteg a petárda hangjától, és főleg a kutyák riadalmukban hajlamosak elszökni otthonról.

A Noé Állatotthon sajtóreferense hangsúlyozta: még azok az ebek is, amelyek egyébként nem hajlamosak a szökésre, annyira megriadhatnak, hogy átmásznak a kerítésen, kiássák magukat a kertből, és sokszor zárt helyről is kitörnek.

Schneider Kinga azt tanácsolja az aggódó gazdiknak, hogy az elkóborolt kutyákról a helyileg illetékes ebrendészeti telepen érdeklődjenek, mert ők kötelesek befogni minden kóbor állatot. Hozzátette, hogy a legtöbb menhely ügyeletet tart ebben a kritikus időszakban, így azokat is érdemes felkeresni.

A sajtóreferens elmondta: a Noé Állatotthon is éjjel-nappali ügyeletet tart. Ide nemcsak a menhely környezetében elveszett, elkóborolt állatokat lehet bejelenteni, hanem az ország minden területéről lehet érdeklődni.

Schneider Kinga szerint hatalmas segítséget jelent, ha a kutyában van mikrochip, mert akkor szinte biztos, hogy megtalálják az elkóborolt háziállatot. Ráadásul az állatorvosnál mindössze pár perces procedúra a chip behelyezése - tette hozzá.

A kistermetű kutyák idegesebbek

A magyar Állatorvosi Kamara elnöke hangsúlyozta: az állatok szilveszterkor rendkívüli erejű zaj- és fényhatásoknak vannak kitéve, ez a stresszhelyzet pedig menekülő, védekező reakciót vált ki belőlük.

Gönczi Gábor hozzátette: főként a kisméretű kutyák idegrendszere érzékeny, és gyorsabban reagálnak a környezet ingereire. Azt tanácsolja, ha látjuk, hogy a kutyánkat komolyan zavarja a petárdázás, akkor fordítsunk több figyelmet az állatra.

Sok gazdi úgy véli, hogy az emberek számára készített nyugtatók is alkalmasak a kutyáknak, ám ez egyáltalán nem biztos. Ha gyógyszerrel akarjuk megelőzni, hogy az eb elszökjön, akkor mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal - tette hozzá.

A Noé Állatotthon éjjel nappal hívható telefonszáma: 0670 6300780

Az elveszett kutyák adatbázisa letölthető erről a linkről.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×