eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Január 12-étől határozatlan idejű BKV-sztrájk lehet - a nap híreinek összefoglalója

Január 12-étől határozatlan idejű BKV-sztrájk lehet. Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt az államfő. Elemzők szerint jövőre éves átlagban mintegy 15 százalékkal kerül többe a kőolaj hordónként az ideinél.

Január 12-e nulla órától határozatlan idejű sztrájkot hirdetett több BKV-nál működő szakszervezet, miután továbbra sem jött létre megállapodás a kollektív szerződésről. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a felhíváshoz eddig 11 szakszervezet csatlakozott, ez becslése alapján a közlekedési társaság dolgozóinak 65-70 százalékát jelenti. Hangsúlyozta: az új kollektív szerződés megkötése a közlekedés megfelelő szintű működtetéséhez is elengedhetetlen. Hozzátette: január 4-én folytatják az egyeztetéseket, és próbálnak megállapodni a sztrájk esetén biztosítandó elégséges szolgáltatásokról is. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: nem gondolták volna, hogy ilyen helyzet állhat elő, hiszen 12 szakszervezettel megállapodtak, és az a változat kedvezőbb, mintha nem lenne kollektív szerződés. Sztrájkot helyezett kilátásba januárra a valamennyi Volán társaság alkalmazottját képviselő Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is. Az érdekképviseleti szövetség képviselője elmondta: a munkáltatókkal kötött kétéves bérmegállapodás alapján jövőre 4,9 százalékos béremelés illetné a munkavállalókat, de erről eddig nem sikerült egyezségre jutni a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével. Hoffmann Antal hozzátette: a szakszervezetek vezető testületei - a sztrájk támogatottsága esetén - január első napjaiban tűzik ki a munkabeszüntetés pontos kezdetét.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt a köztársasági elnök. Sólyom László az Országgyűlésnek küldött levelében hangsúlyozza, hogy elkötelezett a korrupció elleni hatékony fellépés mellett, de a jogszabállyal összefüggésben több kifogása is van. Az államfő a többi között úgy véli: ellentétes volt a Házszabállyal a kormány javaslatához beadott, a közbeszerzési törvény módosítására irányuló előterjesztések benyújtása és elfogadása is. Sólyom László emellett nem tartja elfogadhatónak, hogy a közbeszerzési törvényt úgy módosította a parlament, hogy az erre irányuló javaslatokat sem a közigazgatási egyeztetésen nem tárgyalták meg, sem a közbeszerzéssel foglalkozó hatóságok nem véleményezhették. Az igazságügyi tárca azt közölte, hogy a kormány megvizsgálja a köztársasági elnök kifogásait, majd ezután tesz javaslatot a törvény parlamenti újratárgyalására.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint mind a kormány, mind az MSZP szempontjából az összeomlás éve volt az idei. Navracsics Tibor azt mondta: az elmúlt 8 évben a szocialisták vezette kabinet többször is - először Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc távozásakor - kormányzásképtelennek bizonyult. Az ellenzéki politikus az InfoRádióban azt mondta: a 2009-es év egyetlen kormányzati sikere, hogy az államcsődöt elkerülte az ország. A Fidesz eredményeiről szólva Navracsics Tibor hangsúlyozta: ha a Fidesz tavasszal felhatalmazást kap a kormányzásra, új időszakot kezdhet Magyarország. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője, volt kormányszóvivő úgy reagált: a Bajnai-kormány megmentette Magyarországot a gazdasági, szociális vészhelyzettől, elősegítette a forint megerősödését és megteremtette a következő kormányok mozgásterét.

A harmadik negyedévben 698 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők nulla körüli adatot prognosztizáltak az időszakra. A jegybank arról is beszámolt, hogy az első kilenc hónapban összesítve 586 millió euró a többlet; egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 5 milliárd 323 millió euró volt a fizetési mérleg hiánya. Az adatok szerint 2008 év végéhez képest az export 8, az import csaknem 20 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez viszonyítva ugyanakkor a kivitel már kis mértékben emelkedett, a behozatal pedig stagnált. -Az adatok alapján londoni feltörekvő piaci elemzők úgy vélik: az idén egyensúlyba kerülhet a magyar folyó fizetési egyenleg.

Két és fél millió darab "A" sorozatú FHB törzsrészvény megszerzésére kötött tőzsdén kívüli ügyletet Spéder Zoltán, a pénzintézet igazgatóságának tagja a közvetlen befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft.-n keresztül. A tőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint az ügyletet részvényenként 3 euró 90 centes áron kötötték. A tranzakció után az A64 Vagyonkezelő Kft. közvetlenül, Spéder Zoltán pedig közvetve összesen 16,75 százalékos szavazati jognak megfelelő részvénycsomaggal rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×