Hová forduljunk, ha kátyúba futottunk?

Infostart
2009. december 30. 10:38
Érdemes kártérítést kérnie annak az autósnak, akinek járművét egy kátyú rongálta meg - mondta az InfoRádiónak a Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke. Kovács Kázmér hozzátette: a károkozást fényképpel és tanúkkal kell igazolni. Gyakran azonban gondot jelenthet kideríteni, hogy ki az adott út kezelője.

Az úthibáról és a sérült alkatrészekről készített fényképpel és lehetőleg tanúkkal érdemes felkeresni a közút fenntartóját, ha az autónkon valami azért romlik el, mert kátyúba hajtottunk; azt ugyanakkor nehéz lehet kideríteni, hogy ki az adott út kezelője - mondta az InfoRádiónak a Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

Ha az adott út az országos úthálózathoz tartozik, a Magyar Közút Kht. honlapján utána lehet nézni, hogy az a szakasz, ahol a baleset történt - magyarázta Kovács Kázmér. Budapest területén egyes utakért a főváros, másokért a kerületek felelnek.

Ezek között a fő különbség az, hogy járnak-e rajtuk közösségi közlekedési eszközök, illetve hogy az országos főútvonalak bevezető szakaszainak számítanak-e. Ha igen, az utak a fővároshoz, így a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez kell fordulni.

Amennyiben a kátyúba egy mellékútvonalon hajtottunk, amely valamelyik kerülethez tartozik, az illetékes önkormányzat, illetve polgármesteri hivatal műszaki osztályához lehet benyújtani a kárigényt - fejtegette a Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

A jogász szerint akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ha a kátyúval való találkozás után az autón szabad szemmel nem látható sérülés, lehetséges ugyanis, hogy deformálódott a felni, vagy a menettulajdonságokat befolyásoló ütést kapott a futómű valamely más alkatrésze.

Kovács Kázmér megjegyezte: kártérítésért csak akkor érdemes folyamodni, ha egy nagyobb, éles peremű kátyúba futottunk, az olyan általános kárigény nem érvényesíthető, ami az általában rossz minőségű utakon való közlekedésből fakad.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást