Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százezrek isznak arzénos vizet a Dél-Alföldön - még mindig!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lejárt az uniós határidő a dél-alföldi települések ivóvizének arzénmentesítésére, mégsem történt semmi, ezért valószínű, hogy több városban zacskós vizet kell adni a terhes nőknek és a 3 évnél kisebb gyerekeknek - tudta meg az InfoRádió a Békés megyei Medgyesegyháza polgármesterétől.

Dél-Alföld településein december 25-ig a magyar szabályozásnak megfelelően egy liter ivóvízben 50 mikrogramm arzén lehetett, ám december 26-tól az európai uniós szabvány érvényes, amely mindössze 10 mikrogramm arzént engedélyez egy liter ivóvízben.

Ez a változás a dél-alföldi régióban több mint 200 települést érint, így a többi mellett Békéscsabán, Gyulán, Szegeden és Orosházán a megengedett határérték feletti az arzéntartalom az ivóvízben - mondta az InfoRádiónak a Békés megyei Medgyesegyháza polgármestere.

Nagy Béla hangsúlyozta: törvény írja elő, hogy az egészséges ivóvíz biztosítása önkormányzati feladat. Szerinte a kialakult helyzetre megoldás lehetne újabb vízbázisok feltárása, vagy olyan technológiák bevezetése, amelyek a meglévő ivóvízből kiszűrik az arzént és az egyéb szennyező anyagokat.

Ha nem változik semmi - tette hozzá a polgármester -, akkor az érintett településeken a kormányrendelet szerint a terhes nőknek és a 3 évnél fiatalabb kisgyerekeknek az ivóvíz-szolgáltatók kötelesek palackos vagy zacskós vizet biztosítani.

Nagy Béla kiemelte: a kormányrendelet lehetőséget biztosít az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak, hogy felmentést adjon az érintett önkormányzatoknak az intézkedések bevezetése alól - de legfeljebb három évig.

360 település, 1 millió 300 ezer ember

Az Országos Közegészségügyi Intézet főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a probléma 260 település 1 millió 300 ezer lakóját érinti. Faludi Gábor hangsúlyozta: a kormánynak több ivóvízminőség-javító programja is van folyamatban.

Mint fogalmazott, fürdésre és egyéb célokra lehet használni a vizet, de a terheseknél é a kisgyerekeknél javasolt a zacskós víz fogyasztása. Ennek osztása az önkormányzatok feladata lesz - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt