Egykori MSZMP-s propagandisták adnak tanácsot a kormánynak - lapszemle

Infostart
2009. december 29. 06:49
Tanácsadókra még a sűrűn hivatkozott válság közepette sem sajnálja a pénzt a kormány: a korábban az MSZMP agitprop osztályának helyettes vezetőjeként és a KISZ KB titkáraként tevékenykedő Barabás János havi egymillió forintért segítheti Kiss Péter társadalompolitikai miniszter munkáját.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Barabás Jánossal év elején, még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kötöttek szerződést, amely az év végéig szólt volna, és a társadalompolitikai tanácsok mellett a pécsi európai kulturális programmal kapcsolatos feladatokat is magában foglalta, azonban a megállapodást április közepén - a kormányfőváltáskor - felbontották. Július elején azonban ismét szerződést kötöttek vele. Feladata ugyanaz volt, mint most: tanácsokkal segíteni a társadalom-politikai minisztert.

Nem kap új buszokat a BKV, de egy jármű-rekonstrukciós program keretében több mint kétszáz buszt újítanak fel, még 2010-ben - ez is része a főváros és a kormány közötti szerződésnek. A Népszabadság értesülése szerint a program költségének jelentős részét uniós forrásból fedezik, a második fázisban a BKV után bevonják a Volánokat is.

Az Index cikke szerint a műalkoholtól csak egy kicsit lehet berúgni, viszont nem leszünk tőle másnaposak, nem alakít ki fizikai függőséget, az antiszérumtól pedig öt perc alatt kijózanodhatunk és autóval mehetünk haza a kocsmából. Feltalálói szerint eltörölhetik az alkoholizmus okozta minden egészségügyi és társadalmi problémát, csak kéne valaki, aki fizeti a klinikai teszteket.

A kiszámíthatóság és az átláthatóság hiánya, valamint a korrupció a leginkább elrettentő, a fejlett infrastruktúra, valamint Magyarország földrajzi fekvése a leginkább vonzó tényező a német és a brit befektetők számára - derül ki a Napi Gazdaság két kamarai interjújából. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője szerint a pozitív elmozdulás ellenére továbbra is nagy teher a bürokrácia, ami anyagilag is hátrányosan befolyásolja a versenyképességet. A Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke szerint pedig a bankrendszer fejlettségét a befektetők általában pozitívumként emlegetik, relatív versenyhátrányt jelent azonban az élőmunkát terhelő adók mértéke.

A Világgazdaságban arról olvashatnak: az Egyesült Államokban az eurózónában és Japánban lassan, Kínában és Indiában viszont az eddig vártnál is gyorsabban folytatódhat a gazdasági fellendülés 2010-ben - véli az Economist Intelligence Unit. Miközben a nagy ázsiai motorok felpörgése a világgazdaság egésze számára jó hír, a fejlett országokban nagy bizonytalanságot okozhat az ösztönzők kivonása. Térségünk helyzetét a hitelbuborék kipukkanásának elhúzódó következményei miatt a londoni kutatók különösen nehéznek tartják. Miközben ugyanis a hitelszűke még sokáig érezhető lesz, a működőtőke-beáramlás felfutására sem lehet számítani.

A portfolio.hu a Deloitte 2009. évi "IT Business Balance" felmérésére hivatkozva azt írja: a jelenlegi problémás környezet soha nem látott lehetőséget kínál az informatikai vezetők számára, hogy bizonyítsák a területük által nyújtott hozzáadott értéket és lényegesen növeljék döntéshozói szinten befolyásukat. Ralph van Uden a Deloitte Zrt. Vállalati kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának igazgatója elmondta: a következő évek során valószínűleg új viszonyrendszerek kialakulásának lehetünk majd tanúi, melyekben az IT és üzleti oldal feladatkörei között nagyobb lesz az összhang és együttműködés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást