eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kormányszóvivő a január elsejei változásokról

A személyi jövedelemadó csökkentését nevezte a legfontosabb jövő évi változásnak a kormányszóvivő. Szollár Domokos emlékeztetett arra: az alsó adókulcs 17, a felső pedig 32 százalékra csökken, míg az alsó sávhatár 5 millió forintra emelkedik.

Hangsúlyozta: a munkavállalók után fizetendő járulék 5 százalékponttal mérséklődik, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. Hozzátette: a lakásvásárlási illeték 4 százalékra csökken. A szóvivő szólt arról is, hogy ezzel egyidőben emelkedik a jövedéki adó. Szollár Domokos a távhő áfájának radikális csökkentését emelte ki a szociális változások közül. A nyugdíjak 4,1 százalékkal emelkednek, elindul a nyugdíjprémium rendszere, és folytatódik a nyugdíjkorrekciós program.

Megkezdődik jövőre a bölcsődei férőhely-bővítési program - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: emelkedik a bölcsődei normatíva, és létrejön a családi gyermekfelügyelet intézménye is. Emlékeztetett arra: jövőre már a 7. osztályos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek. A kormányszóvivő közölte: elindul a cigánytelepek felszámolása, és februártól 200 roma diplomást vesznek fel a közigazgatás különböző szintjeire.

Szollár Domokos szólt arról is, hogy módosul a büntető törvénykönyv; januártól már a kis értékű lopások ügyében is nyomoz a rendőrség, és létrejön a központi szabálysértési nyilvántartás.

Hozzátette: megerősödik 2010-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, törvényi erőre emelkedik a banki magatartási kódex egy-egy passzusa, és szigorodnak a gyorskölcsönök felvételének lehetőségei.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×