Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányszóvivő a január elsejei változásokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A személyi jövedelemadó csökkentését nevezte a legfontosabb jövő évi változásnak a kormányszóvivő. Szollár Domokos emlékeztetett arra: az alsó adókulcs 17, a felső pedig 32 százalékra csökken, míg az alsó sávhatár 5 millió forintra emelkedik.

Hangsúlyozta: a munkavállalók után fizetendő járulék 5 százalékponttal mérséklődik, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. Hozzátette: a lakásvásárlási illeték 4 százalékra csökken. A szóvivő szólt arról is, hogy ezzel egyidőben emelkedik a jövedéki adó. Szollár Domokos a távhő áfájának radikális csökkentését emelte ki a szociális változások közül. A nyugdíjak 4,1 százalékkal emelkednek, elindul a nyugdíjprémium rendszere, és folytatódik a nyugdíjkorrekciós program.

Megkezdődik jövőre a bölcsődei férőhely-bővítési program - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: emelkedik a bölcsődei normatíva, és létrejön a családi gyermekfelügyelet intézménye is. Emlékeztetett arra: jövőre már a 7. osztályos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek. A kormányszóvivő közölte: elindul a cigánytelepek felszámolása, és februártól 200 roma diplomást vesznek fel a közigazgatás különböző szintjeire.

Szollár Domokos szólt arról is, hogy módosul a büntető törvénykönyv; januártól már a kis értékű lopások ügyében is nyomoz a rendőrség, és létrejön a központi szabálysértési nyilvántartás.

Hozzátette: megerősödik 2010-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, törvényi erőre emelkedik a banki magatartási kódex egy-egy passzusa, és szigorodnak a gyorskölcsönök felvételének lehetőségei.