Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kannabisz fokozza az édes íz érzékelését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberi szervezet által termelt endokannabinoidok, amelyek a kender alkaloidjához hasonló vegyületek, érzékenyebbé teszik a nyelvet az édes íz iránt. Úgy tűnik tehát, hogy a szervezetben ezek az anyagok azért felelősek, hogy étvágyat keltsenek, és fokozzák a táplálékbevitelt - derítették ki japán kutatók

Korábbi kísérletek kimutatták, hogy az endokannabinoid-injekcióval kezelt egerek csak úgy habzsolták az édes táplálékot. Eddig úgy vélték, a hatóanyagok kizárólag az agy táplálékfelvételért felelős központjait befolyásolják. A fukuokai Kjúsú Egyetem kutatói Josida Rjúszuke vezetésével ezt kívánták felülvizsgálni. Az ellenkező hatást kiváltó, étvágyat elnyomó leptin hormon ugyanis közvetlenül a nyelvre hat, és csökkenti annak érzékenységét az édes íz iránt.

Josida csoportjának gyanúja beigazolódott: egereken végzett kísérleteik kimutatták, hogy az endokannabinoid-adagolást követően a rágcsálók sokkal intenzívebben érzékelték az édes ízt, mint azelőtt - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Ez a nyelv ízlelőbimbóinak fokozott érzékenységén alapult, ami pedig egy bizonyos receptor fokozott aktivitására volt visszavezethető. A receptorban egy fehérje afféle "zárként" működik, amelybe mint a kulcs illeszkednek az endokannabinoidok. Ezek az anyagok egyébként nemcsak a marihuánában, hanem saját szervezetünkben is megtalálhatóak.

A még mindig sok titkot rejtegető endokannabinoidok tehát nem csekély szerepet töltenek be az étvágy szabályozásában - következtetnek a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). Akár még hasznukat is vehetjük a táplálkozási zavarok és a túlsúly elleni harcban - feltéve, ha az emberben is hasonlóképp hatnak, mint az egerekben.