Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még évek és százmilliók kellenek a Pesti Vígadó felújításához - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két éve csúszik a Pesti Vigadó újranyitása, és még legalább ugyanennyit kell várni rá a fővárosi közönségnek - írja a Népszabadság. Eddig egymilliárdot költöttek rá, de még mindig százmilliókra lenne szükség a befejezéshez.

Az épület homlokzata, nyílászárói, szobrai és díszítései ugyan az ING szerződésben vállalt 520 millió forintos hozzájárulásából valóban megújultak a 2007-es határidőre, ám az épület belsejében nem sok minden változott. 2007 szeptemberében a projektet beválasztották a támogatásra javasolt pályázatok közé, közben azonban megváltoztak a támogatási szabályok. A vártnál kevesebb támogatás miatt a felújítás csökkentett műszaki tartalommal valósul meg. Így például a restaurátori munkák, illetve a csillárok felújítása csak a későbbiekben valósul meg. De így is csak az épület harmadát vehetik birtokukba a látogatók. A felsőbb emeletek kiállítótereinek felújítására ugyanis idén ősszel nyújtott be pályázatot az alapítvány.

Az igazgató bízik abban, hogy a Pesti Vigadót 2011-ben - Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján - teljes egészében megnyithatják a nagyközönség előtt.

A Magyar Nemzetben egy fővárosi tűzoltó meséli el, mit jelent az állománynak az, hogy jövőre 1,8 milliárddal kevesebből kell gazdálkodniuk az önkormányzati tűzoltóságoknak. Mint mondja: elsőként az év végi prémium, népszerű nevén a "pulykapénz" elmaradását jelentették be, ami személyenként nettó 20 ezer forint bevételkiesést jelent. Közölték továbbá, hogy jövőre nem osztanak étkezési utalványt, ami 6 ezer forint havonta, és a fővárosi tűzoltók ezután nem kapnak éves BKV-bérletet sem.

A tűzoltók fizetése az elmúlt két évben nem emelkedett, idén ráadásul a 13. havi illetményt is megvonták tőlük. Karácsony előtt ugyanakkor bejelentették: februárban vagy márciusban kulturális utalványt fognak osztani nettó 120 ezer forint értékben. Így ha másra nem is futja, legalább hangversenyre, színházba, moziba, netán egy wellnesshétvégére jövőre elmehetünk - fogalmaz a neve elhallgatását kérő tűzoltó.

Az Index.hu-n az első hazai gyártású tisztítórobotról, Pogabotról olvashatnak. Az internetes portálon leírják: így, hogy nincs benne víz, nem képes igazán kitisztítani semmit. A koszt ugyan részben összeszedi, másrészt meg csak elkeni. Persze ha végigspricceljük a padlót, már képes eltávolítani a komolyabb szennyeződéseket is. Ezzel együtt a Pogabot mc100 még akár meg is érheti az árát, ami persze annak is köszönhető, hogy gyakorlatilag nincs neki.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa