eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Transparency: Látszatintézkedések a korrupció-ellenes törvénycsomagban

A Transparency International Magyarország szerint a korrupcióellenes törvénycsomag jó lépés, de sok szakmailag hibás elképzelést is tartalmaz. A korrupcióellenes szervezet hazai irodájának vezetője úgy véli: a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása látszatintézkedés.

Bár alapvetően előremutató a kormány által benyújtott és a parlament által elfogadott antikorrupciós törvénycsomag, számos szakmai hiba csökkenti az új törvények hatékonyságát, és ezáltal a korrupcióellenes célok megvalósulásának esélyét - közölte Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország irodavezetője.

A szervezet üdvözli az új korrupcióellenes törvénycsomag megalkotásának gondolatát és annak céljait, ám számos ponton kritizálja az új jogszabálycsomagot. Alexa Noémi szerint a hivatal felállítása azért elhibázott, mert az nem oldja meg a jelenlegi szervezeti átfedéseket, nem növeli a korrupcióellenes intézmények hatékonyságát. A korrupció ellen rendszerszerűen kell küzdeni, és nem újabb adminisztratív eszközökkel, ezért tartják szakmailag rossz döntésnek a hivatal létrejöttét - tette hozzá a magyarországi irodavezető.

Az úgynevezett "átláthatósági megállapodás", azaz a közbeszerzésekben résztvevő kiírók és pályázók közös megállapodásának és a közbeszerzés monitorozásának módszere névleg szintén a törvénycsomag része lett, ám jelenlegi formájában a Transparency International azt nem támogatja. A kapcsolódó kormányrendelet hiányában a részletek még nem ismertek, de félő, hogy az átláthatósági biztosok regisztrációjával olyan akkreditációs lista születik majd, amin a piacról ismert közbeszerzési ellenőrök, szakértők és tanácsadók szerepelnek - fejtette ki Alexa Noémi. Hozzátette: civil ellenőrzési eszköz helyett egy újabb állami kontrollintézmény sejlik a jogszabályból, ami további korrupciós kockázatot jelenthet.

Az antikorrupciós törvénycsomag legelőremutatóbb része a közérdekű bejelentők védelmét intézményesítő új szabályrendszer. A szervezet szerint fontos fejlemény, hogy a bejelentők védelmét kiterjesztették a közeli hozzátartozókra, közérdekvédelmi bejelentéssel összefüggésben a munkáltatón kívüli más szervezetek által okozott hátrányok körére, valamint az is, hogy a törvény tárgyi hatályát kiterjesztették az állami és önkormányzati vagyonnal kapcsolatos döntéshozatalokra - emelte ki az irodavezető.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×