eur:
393.24
usd:
367.86
bux:
66111.65
2024. április 24. szerda György

Sólyom László és Orbán Viktor a legnépszerűbb politikusok

A megbízható tranzit gázszállításokról és a magyar kisebbség helyzetéről tárgyalt Ukrajnában a magyar külügyminiszter. Aláírták a BKV fenntartható finanszírozásának feltételeiről szóló szándéknyilatkozatot. Újabb 5 közlekedési beruházást minősített kiemelt projektté a kormány.

A megbízható tranzit gázszállításokról, a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztéséről, valamint az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről tárgyalt Ukrajnában a magyar külügyminiszter. Balázs Péter az InfoRádióban elmondta: a kijevi kormánytól ígéretet kapott arra, hogy a jövő év eleji elnökválasztásig nem lesznek fennakadások a Magyarországra irányuló földgázszállításokban. A miniszter beszámolt arról is, hogy kijevi tárgyalásain a magyar kisebbség számára készülő tankönyvek ügye is szóba került. Mint mondta: ígéretet kapott arra, hogy jövőre magyar nyelven is megjelentetik a szaktantárgyak tankönyveit a kárpátaljai magyar iskolák 10. osztálya számára.

Aláírták a BKV fenntartható finanszírozásának feltételeiről szóló szándéknyilatkozatot. A dokumentum alapján a központi büdzsé 2010-ben - több részletben - összesen 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő többletet biztosít a BKV működéséhez, a kormány emellett ötmilliárd forintnyi hitelgaranciát vállal. A kormányfő azt mondta: az a cél, hogy működőképes, európai színvonalú tömegközlekedés legyen Budapesten, valamint, hogy átlátható és eredményes legyen a BKV gazdálkodása. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a többlettámogatás feltétele, hogy a cég tegyen határozott lépéseket a célok elérésére. A főpolgármester szerint a megállapodás a politikamentes működés feltételeit teremti meg. Demszky Gábor hozzátette: a főváros is vállalta, hogy az eddiginél nagyobb összeggel támogatja a BKV-t. A Fidesz szerint a megállapodás a következő kormányra és a következő fővárosi városvezetésre ró terheket.

5 közlekedési beruházást minősített kiemelt projektté a kabinet - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: ez azt jelenti, hogy a beruházást nem kell Brüsszelnek jóváhagynia, a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek megvalósításukról. Szerencsen négysávos híd épül a Szerencs-patak fölött, a projekt további részeként 2011-ig a 37-es főút 2 és fél kilométeres szakasza is megújul. 2013-ig három ütemben 13,9 milliárd forintból építik meg a 445-ös főút kecskeméti elkerülő szakaszát, megújul a 47-es számú főút Mezőberény és Békéscsaba között, valamint megerősítik a 76-os és a 86-os számú főút burkolatának egy-egy szakaszát, így azok alkalmasak lesznek a nehézgépjárművek közlekedésére is.

Az idén 5-6 ponttal csökkent a kormánypárti politikusok népszerűségi indexe. Az Ipsos közvélemény-kutató cég felmérése alapján a listát továbbra is Sólyom László köztársasági elnök vezeti 47 ponttal, majd Orbán Viktor, a Fidesz elnöke következik 45 ponttal, harmadik helyen pedig Szili Katalin volt házelnök áll 38 ponttal. A népszerűségi lista végén Gyurcsány Ferenc, Kóka János és Retkes Attila áll.

Újabb kismama halt meg az új típusú influenza okozta szövődmények miatt. A 21 éves nőt 3 hétig kezelték a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Az intézmény orvos-igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az asszonyt lélegeztető gépen tartották, állapota mindvégig kritikus volt. Oláh Attila hozzátette: 6 és fél hónapos kisbabáját császármetszéssel hozták világra, a csecsemő jól van. --Korábban az egészségügyi miniszter azt mondta: eddig a lakosság 26-27 százaléka oltatta be magát az új típusú influenza vírusa ellen. Székely Tamás szerint ennek köszönhető, hogy a múlt héten csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Februártól 15 ezer, hiányszakmában tanuló diák kap ösztöndíjat. Nagy László, szocialista képviselő közölte: a regionális fejlesztési és képzési bizottságoknak január 15-éig kell kétharmados többséggel eldönteniük, melyik az a 10 hiányszakma, amelyben javasolják az ösztöndíj bevezetését. A kormánypárti politikus hozzátette: az ösztöndíj bevezetésének 2,1 milliárd forintos forrása benne van a 2010-es költségvetésben.

Újabb 5 évre Keveházi Gábort nevezték ki a Magyar Nemzeti Balett - az operaház balettegyüttese - igazgatójának. A régi-új vezető megbízatása 2010. augusztus elsejétől érvényes. Keveházi Gábor elmondta: számos terve között fontosnak tartja, hogy az együttes felnevelje azt a tehetséges magyar táncalkotót, aki képes folytatni Seregi László munkásságát. Hozzátette: a társulatot 2010 szeptemberére meghívták Biarritzba, de japán és koreai vendégjátékról is tárgyal.

Az erdélyi magyarokat képviselő politikai erők összefogását szorgalmazta Budapesten az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Tőkés László szerint a politikai erőknek most kellene kiállniuk a magyar egyetemért, az önálló magyar erdélyi külpolitikáért és az autonómiáért, ehelyett azonban az RMDSZ kiszolgáltatja az erdélyi magyarokat a román nacionalista párt-, illetve nagypolitikának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×