Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem írta alá a Ptk. hatálybalépéséről szóló jogszabályt Sólyom László

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem írta alá a Polgári Törvénykönyv hatálybalépésére vonatkozó jogszabályt az államfő. Eddig a lakosság 26-27 százaléka oltotta be magát a H1N1-es vírus ellen. Lemondott a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke

Nem írta alá a polgári törvénykönyv hatálybalépésére és végrehajtására vonatkozó jogszabályt az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal közölte: Sólyom László további 4, a ptk. hatályba lépéséhez kapcsolódó törvényt sem ellenjegyzett; ezeket megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint Sólyom László a többi között azzal nem ért egyet, hogy olyan törvénykönyv lépne hatályba, amely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem megfelelő a mindennapi alkalmazásra.

Nagykanizsán meghalt egy 48 éves újinfluenzás beteg. A Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója elmondta: a férfi, aki a H1N1-fertőzés és annak szövődményei miatt végig kritikus állapotban volt, a múlt hét végén halt meg. Bátorfy József hangsúlyozta: a beteg nem kapott védőoltást. Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: eddig a lakosság 26-27 százaléka oltotta be magát az új típusú influenza vírusa ellen.

Nem tudtak megállapodni a BKV és a szakszervezetek vezetői az új kollektív szerződésről. A közlekedési cég vezérigazgatója azt mondta: januártól nem lesz kollektív szerződés, a cég így a munka törvénykönyve szerint működik majd. Kocsis István hozzátette: többet ajánlottak a szakszervezeteknek, mint amit a munka törvénykönyve előír. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője hangsúlyozta: akár 7 napon belül sztrájk lehet a BKV-nál.

A jövő évi költségvetést bíráló közgazdászok szerint 20 különböző trükköt tartalmaz a büdzsé az államháztartási hiány mértékének befolyásolására. A kiadvány elkészítésére Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérte azt a 29 szakembert, akik korábban felszólították a képviselőket: ne szavazzák meg a költségvetést. Járai Zsigmond volt jegybankelnök azt mondta: a jövő évi büdzsében a GDP-csökkenést alul, az adóbevételeket pedig felültervezték.

A munkahelyek védelmét és a szükséges költségvetési kiigazítások megőrzését nevezte a legfontosabbnak az idei válságkezelő intézkedéseket értékelve az MSZP elnöke. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetésben nincs olyan, ami csökkentené az ország iránti nemzetközi gazdasági bizalmat, és 2010 elsősorban a felelős döntés éve lesz. A költségvetést bíráló közgazdászok jelentésére utalva hangsúlyozta: a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió szakértői megfelelőnek tartják a jövő évi büdzsét.

A Medián felmérése szerint jelentősen csökkent a két nagy párt közötti különbség, mivel mérséklődött a Fidesz-tábor nagysága, az MSZP pedig újra az év eleji szinten áll. A teljes népesség körében a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága 40, a szocialistáké 16 százalékos. A Medián közölte: ebben a körben júliusban még 47 százalékon állt a Fidesz, az MSZP pedig 14-ről 16 százalékosra növelte támogatottságát, bár ez a statisztikai hibahatáron belül van.

Uniós forrásból bővülhet az M0-ás körgyűrű déli szakasza, miután az Európai Bizottság elfogadta a fejlesztésre vonatkozó nagyprojektet - jelentette be a gazdasági tárca államtitkára. Varjú László a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az unió 95 milliárd forintot biztosít a fejlesztésre.

Lemondott a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Pataki Dániel január 31-én távozik posztjáról; a miniszterelnök elfogadta a döntést. A hatóság közleménye szerint Pataki Dániel az európai hírközlés-szabályozás megújításának lezárásával, illetve az ezekkel összefüggő megbízatásának sikeres befejezésével indokolta lemondását.

Jogalap nélkülinek tekinti a Kézbesítők Szakszervezete által kezdeményezett határozatlan idejű sztrájkot a Magyar Posta, amely ezért bírósághoz fordul - közölte a cég szóvivője. Tomecskó Tamás azt mondta: reggel a 36 ezer alkalmazott közül 134 nem vette fel a munkát; a sztrájk leginkább Miskolcot és Szegedet érintette, de sehol nem volt fennakadás.

Stockholmban hivatalosan is benyújtotta Szerbia európai uniós csatlakozási kérelmét. Borisz Tadics szerb elnök a közösség soros elnöki tisztét az év végéig ellátó Svédország kormányfőjének, Fredrik Reinfeldtnek adta át az okmányt.