eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Fidesz 30 százalékkal növelné az oktatás támogatását

Csaknem 30 százalékkal növelné az oktatásra fordított összeget a Fidesz. Ha tavasszal az ellenzéki párt kerül kormányra, akkor a pedagógusok létszáma alapján finanszírozza majd az iskolákat, és előnyben részesíti a kistelepüléseket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke kiemelte, az elmúlt hét év oktatáspolitikájának eredményeként 41 ezer embert bocsátottak el az oktatásból, és nőttek az iskolák közti különbségek.

Nagy kérdés, mekkora lesz az ország pénzügyi mozgástere. Jövőre vélhetően szűk, de bízunk benne, hogy utána lazulni fog, és a terveket végre tudjuk hajtani - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz alelnöke.

Pokorni Zoltán kiemelte: amennyiben a Fidesz nyeri a választásokat, az oktatás területén új finanszírozási rendszert vezet be, amely nem a gyereklétszám, hanem a pedagógusszám alapján finanszírozná az intézményeket, ezzel garantálnák a pedagógusok bérét a központi költségvetésben. Ez 30 százalékos növekedést jelentene az oktatásra fordított összegben, és igazán nagy segítséget a kistelepüléseknek nyújtana - közölte.

A fideszes politikus hangsúlyozta, ismét bevezetnék az Orbán-kormány idején már létező differenciált finanszírozást, amelynek értelmében arányaiban annál nagyobb támogatást kapott egy önkormányzat, minél kisebb volt. Célként azt tűzték ki, hogy a 1100 fős települések oktatását teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza - tette hozzá. Ez lehetővé tenné, hogy ezeken a településeken megmaradjanak az oktatási intézmények, de azt nem lehet garantálni, hogy a már bezárt iskolák újrainduljanak, mivel ez a szülőkön is múlik - fejtette ki.

A Fidesz alelnöke szerint példa nélküli, hogy az oktatásban felkészülési idő nélkül, ráadásul a tanév közben kell átalakítani a finanszírozást a megszorítások miatt.

Pokorni Zoltán azt mondta, hogy az elmúlt hét év oktatáspolitikájának eredményeként 41 ezer pedagógus és technikai dolgozót bocsátottak el, 1300 helyen szűnt meg az oktatás, miközben nőttek az iskolák közti különbségek.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×