eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tölgyessy: Az idei az egyik legrosszabb év volt Magyarország számára

Az idei az egyik legrosszabb éve volt az országnak a rendszerváltás óta, és úgy tűnik, mára Magyarország lelki tartalékai elfogytak - mondta a Magyar Rádió reggeli műsorában Tölgyessy Péter.

Az idei az egyik legrosszabb éve volt az országnak, amit a válság tovább súlyosbított, ráadásul volt egy idő előtti kormányfőváltás is, amire eddig csak haláleset miatt került sor - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában.

Ehhez képest 2009. mégis konszolidációt hozott: az ügyek a megszokott módon mentek, az ellenzék rohamozott, de nem tudta és nem is akarta kiharcolni az előrehozott választást, a baloldal pedig továbbra is azt erősítette, hogy csak ő tudja a jó megoldást, és megpróbálta teljesíteni a külföld elvárásait. Helyzetét ugyanakkor jócskán megnehezítette a sok korrupciós ügy, amelynek nyomán mostanra nagyon mély gyűlölet veszi körül, elsősorban a jobboldali közönségben.

Gyorsan jött a válság


A válság sokkal hamarabb elért bennünket, mint vártuk, ám a nálunk nyitottabb gazdasággal rendelkező országokhoz képest kisebb gondokkal birkóztunk. Nem a mi helyzetünk volt a legsúlyosabb a térségben, mutatóink például alig voltak rosszabbak, mint Szlovákiáé - mondta az elemző, aki hozzátette: a leszakadás valamikor a harmadik negyedévben indult meg, itt értük el a gödör fenekét, és még nagyon messze vagyunk a kilábalástól.

Ez az év leginkább azokat viselte meg, akik elvesztették munkájukat. A reálbérek bő két százalékkal csökkentek, a közalkalmazotti szférában pedig a visszaesés elérte a négy százalékot is. Eltűnik a 13. havi nyugdíj is, a háztartások fogyasztása becslések szerint nyolc százalékkal csökken, és nyilvánvaló, hogy a legnagyobb gondok most érik el a családokat - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

Gyurcsányt elsodorta a válság

Az elemző szerint az év legfontosabb politikai eseménye Gyurcsány Ferenc távozása volt. A kormányfőt egyértelműen a válság sodorta el, amelyben először felvette az árvízi kormányos szerepét, hangzatos, ám haszontalan nemzeti csúcsokat hívott össze, de a gondokat nem tudta elfedni.

Bár a Nemzetközi Valutaalap tulajdonképpen elnéző volt velünk, egyszerűen nem lehetett elkerülni az elvonásokat, Gyurcsány Ferenc azonban csak kisebb tételekkel próbálkozott, a jóléti rendszerváltás vívmányaihoz nem mert, nem akart hozzányúlni. Mára az is nyilvánvaló, hogy nem sikerült kézben tartani a folytatást sem, utódjának kiválasztása így a magyar politika egyik legborzalmasabb hetét hozta.

Gyurcsány Ferenc sok mindent megértett a baloldal bajaiból, de nem volt szerencséje, rosszkor jutott a kormányfői székhez, munkája során pedig mindent alárendelt Orbán Viktor megállításának. Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc már akkor veszített, amikor nyert, és bejelentette, hogy mást csinál majd, mint amit ígért, mert innentől kezdve a következő három év csak vergődés lehetett.

Most még előkelő helyen van ugyan az MSZP listáján, de a java csak a választások után jön, amikor az egzisztenciális bizonytalanság megindítja majd a bűnbakkeresést. Az elemző szerint Gyurcsány csak akkor maradhatna előtérben, ha a Fidesznek nem sikerül a partraszállás, ám erre kevés az esély.

Bajnai nem Gyurcsány Ferenc bábja

A Gyurcsány Ferencet követő Bajnai Gordon valódi válságkezelésbe kezdett, azt tette, amit tennie kellett. Megszorításokra volt szükség, ezért néhány hét alatt visszavonta a 2002-es szocialista vívmányokat, és ennek rögtön meg is lett az eredménye: elmúlt a forintválság és a fizetésképtelenség veszélye.

Ahogy azonban levegőhöz jutott, rögtön előjöttek a régi szocialista reflexek, ami aztán meghozta az alacsonyabb távhőáfát és a kádári logikájú, egyértelműen büntető jellegű ingatlanadót - mondta Tölgyessy Péter.
Úgy véli azonban az eddig eltelt időszakban egyértelművé vált, hogy Bajnai Gordon nem Gyurcsány Ferenc bábja, hanem önálló szereplője a politikának, még akkor is, ha a jobboldal ezt nem így akarja láttatni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×