Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Márciustól fizetik vissza a családi pótlékot, de kamat nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul fizesse vissza a családoknak azt a pénzt, amelyet a szeptemberi, októberi és novemberi családi pótlék megadóztatásával jogtalanul vett el. Az Alkotmánybíróság múlt héten semmisítette meg visszamenőleges hatállyal azokat a rendelkezéseket, amelyek szerint az adózásnál a családi pótlékot is figyelembe kell venni. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, márciusban számíthatnak a beszedett pénz visszafizetésére az érintett családok, ám az állam nem fizet kamatot, hiszen erről az Alkotmánybíróság nem rendelkezett.

A Fidesz-KDNP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul, még az idén és kamatostul fizesse vissza a családoknak azt a pénzt, amelyet a szeptemberi, októberi és novemberi családi pótlék megadóztatásával jogtalanul elvett tőlük - közölte Soltész Miklós, az ellenzéki frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője. Az Alkotmánybíróság múlt héten alkotmányellenesnek nyilvánította a családi pótlék adózásnál való figyelembe vételét előíró rendelkezéseket, és azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A KDNP-s országgyűlési képviselő szerint a szocialistákat nem érdekli a családok megélhetése, fennmaradása, mindig azokat sújtják a legjobban, akik gyermekeket vállalnak, nevelnek. Alkotmányellenesen akarták visszavenni a családoktól azokat a pénzeket a szocialisták, amelyeket ők tüntettek el - tette hozzá Soltész Miklós.

Az ellenzéki politikus azt mondta, nem teheti meg a kormány, hogy hibáját csak hónapokkal később teszi rendbe.

Adóbevallás alapján fizetnek vissza

A Pénzügyminisztérium államtitkára az InfoRádióval azt közölte, márciustól, adóbevallásuk beadása után számíthatnak a családi pótlék adóalapba vonása kapcsán jogtalanul beszedett pénzük visszafizetésére az érintett családok. Katona Tamás szerint technikai akadálya van annak, hogy azonnal visszafizessék a pénzt, és csak az adóbevallás alapján tudják meghatározni, hogy kinek mekkora összeg jár vissza.

1,9 millió gyerek kap családi pótlékot, és a tárca számításai szerint mintegy 3 milliárd forintot kell visszafizetniük összesen - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, kamatfizetési kötelezettséget az Alkotmánybíróság nem írt elő, így azt nem fognak fizetni az összeg után.

Hanganyag: Sigmond Árpád