eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Demszky: várhatóan szerdán születik megállapodás a BKV buszainak lecseréléséről

Várhatóan szerdán írja alá a kormány és a főváros azt a megállapodást, amely rögzíti, hogy 2011-től 18 milliárd, az azt követő években pedig 20 milliárd forintot fordítanak a BKV eszközállományának cseréjére - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester hétfőn újságírók előtt Budapesten.

"Ez azt jelenti, hogy megteremtjük annak a tendernek a fedezetét, amelynek a keretében több száz buszt a BKV lecserélhet" - fogalmazott a városvezető.

Az időjárás-változásnak a BKV sajnos ki van téve, a jelenleg rendelkezésre álló buszparkkal kell a szolgáltatást nyújtani - válaszolta a főpolgármester arra a kérdésre, hogy a most jelentkező problémát hogyan tudják megoldani. Hozzátette, hogy Kocsis István, a BKV vezetője vasárnap éjjel azt az utasítást adta: éjszaka is járatni kell a buszokat annak érdekében, hogy a járművek levegőrendszere ne fagyjon le. Mint mondta, ez jelentős pluszköltséget jelent a közlekedési vállalatnak.

Az MTI kérdésére, miszerint van-e erre fedezet vagy a főváros segít a BKV-nak, Demszky Gábor azt mondta: a Fővárosi Önkormányzat korábban azt vállalta, hogy jövőre 5 milliárd forinttal, a rákövetkező évben pedig 10 milliárddal többet ad a BKV-nak. Utalt arra, hogy az állam is nagyobb mértékben finanszírozza a közlekedési társaságot.

A főpolgármester kiemelte: a legfontosabb kérdésnek ő is azt tartja, hogyan csökkenthető a BKV 90 milliárd forintos nagyságrendű eladósodottsága, és ennek megfelelő mértékben hogyan növelhető az az összeg, amely az amortizáció miatt szükséges járműcserére fordítható.

Hétfő reggel több száz busz hibásodott meg Budapesten, miután lefagyott a légrendszerük. Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője azt mondta, hogy több vonalon nem, vagy alig közlekednek buszok. Utóbbiakra példaként említette az 5-ös, a 13-as és az 53-as busz vonalát.

Vasárnap a főleg a budai Várba közlekedő midibuszok többségének fagyott le a légrendszere. Vitézy Dávid az MTI-nek akkor azt mondta: mintegy negyven ilyen járműve van a közlekedési társaságnak, ezek közül mindössze kettő volt üzemképes.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×