eur:
393.09
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Több busz rövidített útvonalon járt Budapesten - hírösszefoglaló

Jelentősen lelassult a közlekedés országszerte a havazás miatt. A Koppenhágai Egyezmény tudomásul vételével véget ért a dán fővárosban rendezett ENSZ-klímakonferencia. Elfogta a rendőrség a Gyálon lelőtt 16 éves lány gyilkosát.

Országszerte jelentősen lelassult a közlekedés a havazás miatt. Budapesten több busz rövidített útvonalon járt, akadozott a villamosok közlekedése, és késések voltak a Ferihegyi repülőtéren is. A frissen lehullott hó vastagsága országszerte meghaladta a 10 centimétert. Több helyen elakadt kamionok, balesetek nehezítették a közlekedést. Jelentős fennakadással jártak a távolsági Volán-buszok és a vonatok is.

Európa-szerte és a tengerentúlon is fennakadást okoz a hóesés a közlekedésben. A havazás és a hideg idő okozta műszaki problémák miatt leállították a La Manche-csatorna alatti alagútban, Franciaország és Nagy-Britannia között közlekedő Eurostar vonatokat. Erősen havazik Németországban, Olaszországban és Montenegróban. Vastag hótakaró borította be az Egyesült Államok északkeleti partvidékét is; a főváros, Washington térségében meghaladja az 50 centimétert a hó vastagsága. Az erős havazás miatt vészhelyzetet hirdettek több amerikai államban.

Nem hozta meg a várt eredményt a koppenhágai klímacsúcs, de fontos állomás volt a klímaváltozás elleni küzdelemben - mondta a tanácskozás után a miniszterelnök. Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarország és az Unió egy jogilag kötelező megállapodást szeretett volna elérni, míg az elfogadott keretegyezmény kevés konkrétumot tartalmaz. Az ENSZ-klímakonferencia a Koppenhágai Egyezmény tudomásul vételével ért véget. A dokumentum - egyebek mellett - az üvegházhatású gázok átlagosan 50 százalékos csökkentését írja elő 2050-ig 1990-hez képest, a fejlett országoknak azonban 80 százalékkal kellene visszafogniuk a kibocsátást.

Benyújtja Szerbia a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz - közölte Mirko Cvetkovics kormányfő, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a lépés még az idén megtörténhet. A szerb miniszterelnök hangsúlyozta: egyelőre arra várnak, hogy a közösség soros elnöki tisztét betöltő Svédország közölje, mikor adhatják át hivatalosan a kérelmet.

A külügyminiszter szerint még soha nem volt olyan jó a viszony Magyarország és Szerbia között mint most. Balázs Péter egy szegedi konferencián azt mondta: a vízumkötelezettség eltörlése után várhatóan több szerb állampolgár jön majd Magyarországra, ezért minél hamarabb újabb határátkelőket kell nyitni a két ország között. Péntek éjjel Vuk Jeremics szerb külügyminiszter volt az első, aki éjfél után vízum nélkül léphetett be Szerbiából a schengeni övezetbe a röszkei határátkelőnél.

Petícióban követelik a légiközlekedési szakszervezetek a repülőtéren és a Malévnél kialakult, szerintük kritikus helyzet megoldását, illetve a Malév és a Budapest Airport privatizációs szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát. Az Oszkó Péter pénzügyminiszternek címzett dokumentumot - amelyet valamennyi szakszervezet aláírt - ma adták át a tárca képviselőjének.

10 és fél százalékról 9 és fél százalékra csökkenti a diákhitel kamatát januártól a Diákhitel Központ igazgatósága. Õri András, a szervezet szóvivője azt mondta: a kamatmérséklést a forrás-, illetve működési költség csökkenése tette lehetővé.

Elfogta a rendőrség a péntek reggel Gyálon lelőtt 16 éves lány gyilkosát. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az InfoRádióban elmondta: a 21 éves férfi, aki a lány korábbi barátja volt, beismerte tettét. Papp Péter hozzátette: a férfi május óta tervezte a gyilkosságot, amelyhez az interneten vásárolt fegyvert. Hozzátette: a férfit igazságügyi orvos-szakértő is megvizsgálja a következő napokban.

Nyolcvanöt millió forintért kelt el Aba-Novák Vilmos egyik legfontosabb műve, a Nagy vurstli a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján. Ez az összeg magasabb annál, mint amennyit Aba Novák-festményért valaha fizettek. Tavaly a Fürdőző nőket 32 millió, az Olasz kikötőt 38 millió forintért ütötték le a Kieselbach Galéria árverésein.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×