Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balázs Péter: A fizikai akadályok lebontása következik a magyar-szerb határon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az adminisztratív korlátok lebontása után a fizikai akadályok következnek; fontos kérdés, hogy hány darab és milyen áteresztő képességű határátkelőhely üzemel Magyarország és Szerbia között - jelentette ki Balázs Péter szombaton a röszkei határátkelőhelyen.

Közös szándék a határátlépési kapacitás növelése, az, hogy minél több helyen lehessen átkelni a magyar-szerb határon - mondta a magyar külügyminiszter a szerb állampolgárok vízummentességének bevezetése alkalmából kollégájával, Vuk Jeremiccsel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

A határátkelőhelyek ügyében létrejött szerb-magyar vegyes bizottság sürgősen összeül, és megvizsgál minden praktikus megoldást - közölte Balázs Péter.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter kifejtette, a magyar és az osztrák határon korábban volt rá példa, hogy az útlevélvizsgálatot a határátkelőhely egyik oldalán végezték el a két ország hatósságai. A magyar fél segítséget tudna nyújtani abban, hogy a saját oldalán befogadja a szerb útlevélvizsgálókat.

Átmeneti megoldás - melyet a magyar-román határon már alkalmaztak - a konténeres átkelőhely kialakítása, ennek előnye, hogy Szerbia majdani schengeni csatlakozását követően a szerkezet újrahasznosítható - tudatta a magyar külügyminiszter.

Balázs Péter hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország nem csak támogatója, hanem aktív szószólója lesz Szerbia európai integrációjának.

Vuk Jeremics közölte, szerb részről megvan a politikai szándék a régi röszkei határátkelőhely újranyitására, ennek csupán pénzügyi akadályai vannak. A két ország együtt keresi a megoldást, hogy ezt a legolcsóbban lehessen megtenni.