eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Új egyezmény-tervezetet dolgoztak ki a klímacsúcs résztvevői

Koppenhágában új egyezmény-tervezetet dolgoztak ki az ENSZ klímakonferenciájának résztvevői. Jogértelmezést kér az Európai Bíróságtól a külügyminisztérium az államfő augusztusi szlovákiai kitiltása ügyében. Átlagosan 4 százalékkal emelkedik január 1-jén a földgáz végfelhasználói ára.

Koppenhágában új egyezmény-tervezetet dolgoztak ki az ENSZ klímakonferenciájának résztvevői. A Koppenhágai Egyezmény címet viselő javaslat az üvegházhatású gázok világszerte átlagosan 50 százalékos csökkentését írja elő 2050-ig 1990-hez képest, a fejlett országoknak azonban 80 százalékkal kellene visszafogniuk a kibocsátásukat. Az előző megállapodás-tervezet annyit rögzített, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius fokon belül kell tartani, a fejlődő országok klímaváltozás elleni erőfeszítéseit pedig a gazdag országok legalább évi 100 milliárd dollárral támogatják hosszú távon.

Jogértelmezésért fordul az Európai Bírósághoz a külügyminisztérium Sólyom László államfő augusztusi szlovákiai kitiltása ügyében. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a tárca szerdán kapta meg az Európai Bizottság válaszát az ügyben indított kötelezettségszegési eljárásban benyújtott kérelmére. Balázs Péter azt mondta: a brüsszeli testület véleménye részben Magyarország álláspontját igazolja, ugyanakkor nem tartják kielégítőnek a bizottságnak azt a meglátását, hogy az államfő más elbírálás alá esik. A külügyminiszter hozzátette: reményeik szerint körülbelül fél év alatt precedensértékű ítélet születhet.

Alkotmánybírósághoz fordul a közoktatási normatív támogatások tanév közbeni csökkentése miatt a fideszes Pokorni Zoltán. Az Orbán-kormány oktatási minisztere szerint az ilyen normatívacsökkentés sérti a jogbiztonsághoz fűződő jogot, emellett sérül a szerzett jogok sérelmének tilalma is. Az MSZP szerint nem rontja az intézmények pozícióit a normatív támogatás csökkentése. Tatai-Tóth András képviselő közölte: 2010-ben mintegy 7,5 százalékkal csökkennek a munkáltató bérterhei, mert megszüntetik az egészségügyi hozzájárulás befizetését és 5 százalékkal csökken a munkáltatók által fizetett járulékok összege.

Éves összehasonlításban gyorsult a népességfogyás Magyarországon 2009 első tíz hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint a természetes fogyás 26.183 fő volt, 1502-vel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 19 ezer volt.

Több mint 9 ezer pályázat érkezett a Szülőföld Alaphoz a 2006-os átalakítása óta, és mintegy 6 milliárd forintot osztottak szét határon túli magyar szervezetek között - közölte a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára. Gémesi Ferenc elmondta: amióta felemelték az alap forrásait és strukturálisan átalakították, 4.500 pályázat nyert támogatást.

Átlagosan 4 százalékkal emelkedik január 1-jén a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben - közölte a Magyar Energia Hivatal. A tájékoztatás szerint az árszabályozási időszakra rögzített forint-dollár árfolyam alapján számított ár 2009 januári átlagárakhoz képest 6-18 százalékkal alacsonyabb.

Változatlan áron számolva mintegy 8 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztási kiadása az első kilenc hónapban, ami erőteljesen hatott a bruttó hazai termék első háromnegyedévi 7,1 százalékos visszaesésére - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló jelentésében. Az elemzés készítői emlékeztetnek arra, hogy a gazdasági teljesítmény alakulására a világpiac mellett a hazai kereslet is jelentős hatással van, Magyarországon viszont - számos nyugat-európai országtól eltérően - nem alkalmaztak keresletélénkítő intézkedéseket.

Sztrájkbizottságot alakított a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége a főváros és a kormány között kedden létrejött támogatási szerződés miatt. Az érdekképviseletek szerint a megállapodás 10 százalékos nettó jövedelemcsökkenést eredményez a munkavállalóknak, és akadályozza a cégen belül a kollektív szerződés megkötését.

December eleje óta külföldi megrendelésekre gyártja az új influenza vírusa elleni vakcinát az Omninvest Kft. A cég szóvivője emlékeztetett arra, hogy a külföldi megrendelések teljesítésére a hazai piacra szánt 6 millió adag pandémiás oltóanyag leszállítása után nyílt lehetőség. Németh Zsolt közölte: legalább 60-80 ország érdeklődik a Pilisborosjenőn előállított oltóanyag iránt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×